Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Delta i diskussionen – skriv för Omvärld & insikt! Kontakta redaktionen.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Tvådelat foto: till vänster porträttbild på man i polotröja och kavaj; till höger barn i en utställningssal på British Museum.

Per Nilsson: ”En holistisk utbildningsupplevelse börjar med forskning”

IDÉDEBATT Temat för den Internationella museidagen, som firas 18 maj, är ”Museer för utbildning och forskning”. För att ha den kunskap som krävs i framtiden behöver museer också själva vara aktiva forskningsaktörer, skriver Per Nilsson, forskare och arkeolog på Östergötlands museum.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En person läser text på en läs- eller surfplatta.

LISTA: 12 tidskrifter med museirelevans

Det finns en hel uppsjö tidskrifter med relevans för museisektorn. Här listar Vitterhetsakademiens bibliotek 12 av dem – alla tillgängliga att läsa online. Områdena som täcks är allt från konservering, kurering och museipedagogik till besöksforskning, styrning och ledarskap, och museernas roll i samhället.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En kvinna luktar på något i en burk.

”Enorm potential” för doft i museimiljö

Doft är en förbisedd del av kulturarvet. I ett europeiskt forskningsprojekt har forskare tagit fram en handledning i att skapa utställningar och upplevelser med luktsinnet som utgångspunkt.
– Kulturarvsinstitutioner har mycket att vinna på att inventera och återinföra dofter i verksamheten, säger den brittiska historikern William Tullett.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Svartvit porträttbild på en leende kvinna.

”Det räcker inte att visa samlingar – det ska vara en hel upplevelse”

Att tala om museer som marknadsaktörer hör inte till vanligheten. Men jämte sin bevarande och kunskapsförmedlande roll är museerna numera även aktörer inom underhållning, turism och besöksnäring. Denna del av verksamheten undersöks i en kommande bok.
– Det är ett ganska outforskat område vi gett oss in på, säger Lizette Gradén, forskare vid Lunds universitet och en av författarna.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se

Tvådelad bild, till vänster två personer i en utställningslokal; till höger porträttbild på en kvinna.

”Kunskapsutbyte är en absolut nödvändighet för museer”

KRÖNIKA Utan att dela kunskap och erfarenheter kan museer inte förbättra sitt arbete, anser Line Engen, forskare och kurator på Nasjonalmuseet i Oslo i en krönika där hon berättar om bakgrunden till ”Et kunstmuseum i endring?”, den första nordiska antologin där museianställda själva berättar om och reflekterar över projekt och arbetssätt.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En man i blå skjorta och halsduk och en kvinna i stickad kofta står i ett magasin.

”Föräldramöte” gav Dalarnas museum nytt magasin

Arbetsmiljön var usel och föremålen skulle med tiden fara illa i det gamla kronobränneriet. Gång på gång påtalade Dalarnas museum behovet av ett nytt magasin för huvudmännen utan att få gehör – tills en ny museichef klev in och tog ett oväntat grepp. Nu har flytten till det nya magasinet resulterat i ett forskningsprojekt och en handbok för samlingsflyttar.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se

Kvinna med blåfärgad lugg, står i Stockholms stadsmuseums föreläsningssal.

”Att ha digitala museer är en dyr hobby”

FEM SNABBA FRÅGOR till Pille Pruulman-Vengerfeldt, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet, som höll det inledande föredraget på FOMU:s nätverksträff i Stockholm den 26-27 januari, och som forskat om hur museer ”datafierar” föremål.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se