Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet Museer & omvärld.

Delta i diskussionen – skriv för oss.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Bild på kamera tillverkad av sedlar

Stor oro för nytt avtal om bildlicenser

I höstas sade organisationen Bildupphovsrätt upp sina avtal med landets museer. Det nya avtal som tagits fram har väckt stor oro bland museerna, som menar att det varken gynnar museer eller konstnärer.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Kvinna framför museimonter med isbjörn

Storfilmen ska locka publiken till museet

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm spelar en avgörande roll i den nya filmen om Jönssonligan. Nu hoppas museet att synligheten ska påverka museets varumärke i en positiv riktning.
Vi ser att det kan ge en extra dimension att få se filmen på själva ”brottsplatsen”, säger Caroline Borgudd, kommunikations - och marknadsstrateg på Naturhistoriska riksmuseet.  

Läs mer.

Ämnen

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Bild på träd omgivet av grå museibyggnad

Klubbkoncept och självorganisering lockar unga till museet

Nasjonalmuseet i Oslo har på kort tid ökat andelen unga vuxna bland sina besökare. Det är resultatet av ett målmedvetet och strategiskt arbete, som bland annat innefattar workshops, samarbeten – och ett eget klubbkoncept.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Man som håller presentation

Etik ställs mot pragmatism i framtidens museisamlingar

"Vi måste våga ställa oss själva frågan om det inte är kontraproduktivt att binda fast sig vid en övertygelse om oföränderlighet och ständigt större samlingar", skriver Hans Lindholm Öjmyr, museichef på Dansmuseet i Stockholm, i en text som bygger på hans presentation vid Museernas omvärldsdagar 2024.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Kollage med bilder på talare och publik under en konferens

”Hur kan vi bli mer framåtsyftande utan att tappa vår kärna?”

Social trygghet, kompetensöverföring, digitalt bevarande och  politiskt engagemang. Det är några av de viktigaste framtidsfrågorna för svenska museer, enligt fem av besökarna under Museernas omvärldsdagar.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Vuxen man och två barn tittar på en skylt på ett friluftsmuseum

Museer ökar mest i pris bland höstlovets aktiviteter

Statistik visar att kostnaden för att gå på museum har ökat mer än andra höstlovsaktiviteter under de senaste fem åren. Samtidigt har det under veckan varit fullbokat på många av museerna. Hur priskänsliga är egentligen höstlovsfirarna?

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

En bild på svarta tändsticksaskar staplade på varandra

10 000 tändsticksaskar ska rädda Dansmuseet

Från och med i dag möts besökare till Dansmuseet i Stockholm av en enorm hög av tändsticksaskar i foajén. Askarna ingår i en kampanj vars syfte är att rikta uppmärksamheten mot museets ekonomiska situation.
– Samtidigt talar den för många andra museer i liknande pressade situationer, säger Hans Öjmyr, chef på Dansmuseet.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Artificiell intelligens tar plats på museerna

Greg FitzPatrick och Håkan Lidbo saknade ett forum där artificiell intelligens kunde diskuteras på ett nyanserat och fördjupande sätt. De valde att starta ett museum.
– Vi vill att alla ska ha en möjlighet att lära sig vad AI innebär, säger FitzPatrick.

Läs mer.

Ämnen

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Stor trapphall sett ovanifrån på ett museum.

Nu utreds frågan om kostnadshyra – igen

I början av juni inleddes ännu en utredning av vissa statliga kulturfastigheters hyresmodell. Den senaste utredningen, som gjordes för fyra år sedan, rekommenderade förändringar som inte realiserades.
– Min ambition är självklart att man ska komma framåt i den här frågan, säger utredaren Albin Kainelainen.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Tvådelat foto: till vänster porträttbild på man i polotröja och kavaj; till höger barn i en utställningssal på British Museum.

Per Nilsson: ”En holistisk utbildningsupplevelse börjar med forskning”

IDÉDEBATT Temat för den Internationella museidagen, som firas 18 maj, är ”Museer för utbildning och forskning”. För att ha den kunskap som krävs i framtiden behöver museer också själva vara aktiva forskningsaktörer, skriver Per Nilsson, forskare och arkeolog på Östergötlands museum.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


1 2 3 7