Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet Museer & omvärld.

Delta i diskussionen – skriv för oss.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Bild på en vägg täckt av företagslogotyper

Fyra röster om utredningen av kultursponsring

I veckan meddelade kulturminister Parisa Liljestrand att frågan om kultursponsring ska utredas. Detta välkomnas av flera kulturinstitutioner.
Men åtgärden vore ännu mer relevant om staten tog ett nappatag även om andra hinder för att utveckla den svenska kulturen kring icke-offentlig kulturfinansiering, säger Christer Björklund på Dalarnas museum.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Konstverk framför galleribyggnad i glas.

Två politiska system möts i Nationalgalleriets samling

Samtidigt som Tyskland präglas av politisk splittring visas en utställning om landets delning på Nya Nationalgalleriet i Berlin.
– Vi vill visa att konsthistorien inte är så tydlig och enkel som den ofta berättas, säger curatorn Maike Steinkamp.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Nio röster om kulturbudgeten

Vad får kulturbudgeten för konsekvenser för det regionala kulturlivet? Är det hållbart att museer ska bekostas av privatpersoner?  Vi har frågat nio personer med olika perspektiv på kultursektorn. 

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

”Politikens roll inom kultur blir ofta svartmålad”

Principen om armlängds avstånd säkerställer att kulturens innehåll är fri från politisk styrning. Men om den används som ett medel för att utesluta politiken ur samtalen kommer klyftan mellan politiker och kultursektorn att öka, menar Frida Björk, styrelseordförande i Upplandsmuseet.
– Det gynnar inte en stark och välfungerande kultursektor i Sverige, säger hon.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

”Museer är en viktig kraft för förståelse och förändring av samhället”

MUSEERNAS OMVÄRLDSDAGAR Som flitigt anlitad expertkommentator inom politik har Jenny Madestam en intensiv höst framför sig: bara några dagar innan hon talar vid Museernas omvärldsdagar har presidentvalet i USA ägt rum.
– USA sätter agendan för såväl innehållet i politiken som formen. Det påverkar så klart även kulturpolitiken, säger hon. 

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

En porträttbild på Astrid Lindgren, sittandes i en fåtölj med en penna i handen.

”En kraftfull och kortsiktig kulturkanon kan skapa problem”

KULTURKANON En kulturkanon kan fungera som ett sätt att stärka en nationell intressegemenskap. Men den får inte undvika de mörka sidorna av historien. Och ej heller bara bli en lista, utan gå på djupet och bli konkret. Det anser Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitetet. Och kanske kan Sverige lära sig av Nederländerna?

Läs mer.

Ämnen

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Bild på människor i utställningssal, där väggen är täckt av skärmar i olika färger

Nederländernas kanon visas på museum

KULTURKANON I Nederländerna har en utställning kring landets kanon tagits fram. Och ett hundratal av landets museer ingår i ett särskilt nätverk som är knutet till kanonen.
– Det är ett unikt sätt att berätta historia på, säger Hubert Slings på på OpenLuchtmuseum i Arnhem.

Läs mer.

Ämnen

,

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Johannes Klenell: Vi blev tagna på sängen av kulturpolitiken

Kulturredaktionerna missade se den utveckling som lett fram till den kulturpolitik vi i dag ser i Norrköping. Det säger Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet. I sin föreläsning från Omvärldsdagarna 2023 bjuder han på tillbakablickar från sin ungdoms Norrköping och dess dåvarande kulturpolitik.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: till vänster porträttfoto på kvinna med långt rött hår, till höger gamla träbyggnader.

”Det finns ingen långsiktig lösning på hur vi ska klara verksamheten”

Västernorrlands museum har fått sätta delar av verksamheten på paus för att överleva – och de är långtifrån ensamma. När kostnaderna för hyra och drift stiger i högre takt än anslagen ställs länsmuseerna inför valet mellan publik verksamhet eller samlingsförvaltning.
– En omöjlig situation, menar Ulf Dernevik, generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster porträttbild på en kvinna; till höger Torne älv.

Vill synliggöra osynlig del av Sveriges kulturarv – med nytt museum

Svenska staten måste omgående be tornedalingar, kväner och lantalaiset om ursäkt för den assimileringspolitik som bedrevs under 1800- och 1900-talen. Det slog sannings- och försoningskommissionen fast i veckan. Samtidigt föreslås ett nytt museum för meänkieli-talande inrättas. Kan det ge minoriteten upprättelse?

Läs mer.

Ämnen

,

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se


1 2