Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet Museer & omvärld.

Delta i diskussionen – skriv för oss.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Entrén till Tekniska museet med öppettiderna 10-22 angivna.

,

Ökade öppettider lockade nya målgrupper till Tekniska museet

När Tekniska museet i Stockholm kunde öppna efter pandemin  infördes kvällsöppet – alla dagar i veckan. Knappt två år senare har investeringen betalat sig och nya målgrupper hittat till museet. Satsningen på ökade öppettider är ett led i museets strävan att bli ett tekniskt kulturhus.
– Det blir en rikare verksamhet där vi når fler genom att jobba med flera olika utbud på samma bas, säger museichef Peter Skogh.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

En man tar en selfie bredvid en skulptur föreställande en viking.

Så testar Göteborgsmuseerna relationsbyggande med publiken

De senaste åren har det surrats mycket kring publikutveckling i museisektorn, både nationellt och internationellt. Men vad är publikutveckling egentligen? Johan Lindblom och Maja Björk Lindahl berättar här om den modell Göteborgs museer och konsthall testar för att hitta relevanta svar på frågan: Vad betyder museet och publiken för varandra?

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

”Ett kvitto från våra kollegor på att vi gjort ett gediget arbete”

Det blev Sjöfartsmuseet Akvariet som tog hem utmärkelsen Årets museum 2024. Vad är det som gjort museets förnyelsearbete så framgångsrikt? Museichef Carina Sjöholm, som i år mottog priset för andra gången, intervjuas om vad som krävs för att utses till Årets museum.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En man i glasögon står i en utställningslokal med fotografier på väggarna.

Regionmuseet testar entréavgift: ”Alternativet är att minska verksamheten”

Tidigare i vår öppnade den första avgiftsbelagda utställningen i Regionmuseet Skånes historia. Museets egen finansiering behöver öka och nu utreds införandet av en permanent entréavgift. Länsmuseernas samarbetsråd utesluter inte att det på sikt kan bli fler museer som inför en avgift.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Alice Strömberg: Sluta gissa vad vi vill – lyssna istället!

Hur kan museerna bättre ta vara på barns och ungas perspektiv? Om det vet Alice Strömberg en hel del. Hon är en av fem unga som anställts av Västmanlands läns museum i ett projekt där de får vara delaktiga i beslut som rör ungdomar. Här delar hon med sig av sina bästa tips till publiken på Omvärldsdagarna 2023.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Svartvit porträttbild på en leende kvinna.

”Det räcker inte att visa samlingar – det ska vara en hel upplevelse”

Att tala om museer som marknadsaktörer hör inte till vanligheten. Men jämte sin bevarande och kunskapsförmedlande roll är museerna numera även aktörer inom underhållning, turism och besöksnäring. Denna del av verksamheten undersöks i en kommande bok.
– Det är ett ganska outforskat område vi gett oss in på, säger Lizette Gradén, forskare vid Lunds universitet och en av författarna.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se

En kvinna står framför en vit vägg och ett fönster, ler och ser in i kameran.

Så lyckades Västerås Museer med sammanslagningen

SÅ GJORDE VI Hur får man med sig medarbetarna när flera museiverksamheter ska slås ihop till en? När Västerås Museer bildades var det viktigt för den nya museichefen Katarina Frost att inte bara lägga ihop de olika organisationerna och fortsätta som vanligt.
– Då är det ingen som uppfattar att det har hänt något. Det är viktigt att göra någonting nytt, säger hon.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

En man står utanför entrén till en museibyggnad, han lutar sig mot en skylt med texten "Årets museum 2023 Östergötlands museum".

Årets museum: ”Vi ska aldrig hamna i en liknande situation igen”

Efter åratal av ekonomisk kris och en byggnad i förfall har Östergötlands museum rest sig ur askan och utsågs till Årets museum 2023. Nu ser museichefen Olof Hermelin fram emot att finna vardagslunken tillsammans med personalen.
– Jag drömmer om en tillbyggnad, men vi behöver också låta alla få vila lite.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Militärflygplanet DT-491 från 1961 på Danmarks Tekniske Musem i Helsingör.

Så ska traditionella danska museet flytta in i framtiden

30 000 museiföremål ska flyttas från Helsingör till Köpenhamn – och ett relativt traditionellt museum ska utvecklas för att bli relevant för fler i framtiden. Charlotte Ahnlund Berg har besökt Danmarks Tekniske Museum, som har inlett en utmanande transformation som påverkar både personal och besökare.

Läs mer.

Charlotte Ahnlund Berg

charlotte.ahnlund.berg@raa.se