Blå bokhylla med skinnband
Drottning Lovisas numismatiska bibliotek går att ta del av i specialläsesalen på Vitterhetsakademiens bibliotek på Storgatan 43 i Stockholm. Foto: (CC BY)

Biblioteket tipsar om vinterns böcker

Sugen på att läsa om etisk samtida insamling, ofrivillig ensamhet eller virtuella museer? Eller varför inte om hur ekonomiska och kulturella villkor styr museers arbete med samlingar och innehåll? När Vitterhetsakademiens bibliotek boktipsar finns det något för alla smaker.

Hip heritage and museum practices in contemporary hybrid markets
Av Lizette Gradén och Tom O’Dell, 2024
Finns tillgänglig som e-bok

Hip Heritage undersöker hur ekonomiska faktorer påverkar hur kulturarv framställs i samtida museer. Genom etnografiska studier vid sju museer i Norden, Skandinavien och Nordamerika analyserar boken hur ekonomiska och kulturella villkor styr museers arbete med samlingar och innehåll. Tidigare fokuserade museer på att utbilda om kultur och historia, men nu ökar pressen att locka fler besökare och generera intäkter. Med minskat offentligt stöd och ökad konkurrens ställs frågan: ”Vems kulturarv prioriteras när budgeten är knapp?”

LÄS ÄVEN: ”Det räcker inte att visa samlingar – det ska vara en hel upplevelse” | Riksantikvarieämbetet

 

Källor i historieundervisningen: Mer än bara källkritik
Av Hans Olofsson, Joakim Wendell och Historielärarnas förening, 2024

Den här antologin utforskar möjligheter och utmaningar med källanvändning i historieundervisning. Författarna diskuterar hur digitaliserade arkiv och medier påverkar arbetet med källor och delar inspirerande undervisningsexempel. Boken bjuder in till reflektion om källbegreppet och dess tillämpning, både i klassrummet och i samarbeten mellan skolor, arkiv och museer.

 

Att motverka ofrivillig ensamhet: En forskningsstudie med goda metodexempel från Sverige och England och tips för den svenska kulturarvssektorn
Av Linda Clavier och Dafvid Hermansson, 2024

Den här rapporten tar upp social isolering och ofrivillig ensamhet i Sverige och hur vi kan arbeta tillsammans för att motverka den. Med inspiration från framgångsrika metoder i England och Sverige visar den hur även kulturarvsaktörer kan göra skillnad. Projektet finansierades av Socialstyrelsen via Kiviks Museum & Arkiv 2023.

 

What to save and why : Identity, authenticity, and the ethics of conservation
Av Erich Hatala Matthes, 2024
Finns tillgänglig som e-bok

En släktklenod. En utrotningshotad art. En uråldrig keramikskärva. Ett hotat språk. Dessa saker skiljer sig åt på en mängd olika sätt, men de har en gemensam nämnare: de ropar på att bli räddade. Världen är full av saker som är värda att rädda, och vi har begränsat med tid och resurser. Hur bestämmer vi vad vi ska rädda? Varför gör vi dessa val? Filosofen Erich Hatala Matthes utforskar dessa frågor när de dyker upp i vitt skilda sammanhang – från museer till TikTok, och från nationalparker till vinden därhemma.

 

Virtual Museums – A Plea: Around the Clock, Around the World
Av Isabelle Becker, Otmar Böhmer, Virtual Museums Forum, 2024
Finns fritt tillgänglig online

Digital teknik har skapat nya möjligheter för kultursektorn, där många museer nu finns representerade online. Förstärkt verklighet (AR) och virtuell verklighet (VR) ger fördjupade upplevelser, även för befintliga museer. För ämnen utan egna museer undersöker boken Virtual Museums Forum hur museer kan etableras i metaversum. Två centrala frågor behandlas: ”Vad är ett virtuellt museum?” och ”Vilka ämnen passar bäst för ett virtuellt museum?”

 

Cultural mediation for museums: Driving audience engagement
Av Michela Addis, Isabella De Stefano och Valeria Guerrisi (red.), 2023

Boken presenterar en ny modell för kulturförmedling inom museisektorn som ökar publikengagemang och berikar besökares upplevelser. Genom en fallstudie av National Gallery of Modern and Contemporary Arts i Rom visar författarna hur museer kan använda strategisk marknadsföring för att förbättra tillgänglighet och engagemang. Modellen ger verktyg för att segmentera besökarmarknaden, utforma engagerande upplevelser och utbilda personal, vilket hjälper museer att möta dagens utmaningar.

 

Ethics of contemporary collecting
Av Jen Kavanagh, Ellie Miles, Rosamund Lily West och Susanna Cordner, 2025

Ethics of Contemporary Collecting behandlar aktuella frågor om etisk samtida insamling och hur praxis förändras. Boken är indelad i tre delar och täcker teman som klimatkrisen, digital insamling och inkludering av samhällen. Den innehåller fallstudier och fördjupande kapitel med praktiska exempel från ledande experter. Avslutningsvis erbjuder boken diskussionsfrågor för att främja fortsatta samtal och utveckling på individuell, institutionell och samhällelig nivå.

 

_____________________________

Vitterhetsakademiens bibliotek

Boktipsen har sammanställts av Vitterhetsakademiens bibliotek, som ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi, kulturmiljövård och numismatik.

Vill du veta mer om hur du blir låntagare och får tillgång till bibliotekets resurser? Se bibliotekets webbplats.

Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? Se bibliotekets digitala ämnesguider.

Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?

Kategori


Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: