En person sitter framför en kamin och läser. Foto: (CC BY)

Biblioteket tipsar: Vinterläsning med museitema

Näsan som verktyg för att utforska historiska berättelser, bunkrar från kalla kriget som lyxbostäder, feministisk utställningskuratering, och ett uppslagsverk över museologi. Det är lite av innehållet i några av de böcker Vitterhetsakademiens bibliotek valt ut till Omvärld & insikts läsare när 2023 går mot sitt slut.

E-bok

Dictionary of Museology

François Mairesse (red), 2023. Finns tillgänglig som e-bok.

”The Dictionary of Museology” ger ett globalt perspektiv på olika teorier och metoder inom  museiområdet. Med över 1 000 termer undersöks hur museer, utöver sina traditionella roller, nu tar itu med frågor som social integration, mänskliga rättigheter, hållbarhet och ekonomi. Med bidrag från över 100 forskare världen över och vägledning från en internationell kommitté är denna resurs värdefull för museipersonal, akademiker och studenter, särskilt de som är involverade i internationella samarbeten.

Böcker


Smell and the past : noses, archives, narratives

William Tullett, 2023. Fritt tillgänglig online.

Denna bok föreslår ett kreativt och tvärvetenskapligt tillvägagångssätt för att studera det förflutna genom att införliva vårt luktsinne. Den argumenterar för att forskare kan använda sina näsor som ett verktyg för att utforska historiska berättelser som inte uttryckligen fångats i skriftliga dokument. Genom att undersöka hur både vi och våra förfäder uppfattar och tolkar dofter, föreslår boken en metod för att ”återodorisera” arkiv och avslöja dolda berättelser. Från att utforska parfymbibliotek till att analysera dofter som avges av historiska föremål, fungerar boken som en guide för att använda vårt luktsinne i historisk forskning.

I kalla krigets spår: Hot, våld och beskydd som kulturarv

Mats Frihammar, Fredrik Krohn Andersson, Maria Wendt, Cecilia Åse, 2023. Fritt tillgänglig online.

”I kalla krigets spår” utforskar hur Sveriges militära historia formar dess nutid. Boken undersöker hur lämningar från det kalla kriget, som bunkrar, har förvandlats till museer, lyxbostäder och turistmål. Efter att ha besökt militära platser runt om i Sverige undersöker författarna hur minnen från den tiden idag får representera kalla kriget. Genom att använda kritiska kulturarvsstudier och feministisk teori uppmanar den till reflektion över hur historia, hot och säkerhet uppfattas i en demokrati. ”I kalla krigets spår” är ett resultat av ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid Stockholms universitet.

Tingenes metode : museenes kunnskapstopografi

Henrik Treimo, Ketil Gjølme Andersen, Marianne Løken, Lars Christian Risan, Torhild Skåtun, 2023

Hur kan museer vara både inkluderande och vara relevanta kunskapsinstitutioner? ”The Method of Things” utforskar detta genom att visa hur museer kan omvandlas till moderna ”tingens platser” för kunskapsutveckling. Boken ser museisamlingar som rika på betydelser, vilket tyder på att de spelar en central roll för att främja inkluderande kunskapspraxis. Den introducerar ”museernas kunskapstopografi” och betonar den mångsidiga kunskap som museer kan generera genom tvärvetenskapliga metoder. Den innehåller praktiska koncept och föreslår en konkret kunskapsmodell för museer.

LÄS ÄVEN LINE ENGENS KRÖNIKA PÅ OMVÄRLD & INSIKT: ”Kunskapsutbyte är en absolut nödvändighet för museer”

Om söndagarne: 1800-talets museibesökare och konsten att betrakta konst.

Eva-Lena Bergström, 2021

Under 1800-talet fick konsten nya arenor i form av museer och gallerier. Men hur skulle besökarna bete sig på dessa mötesplatser? lllustrerad press, måleri och vägledningar gav instruktioner om hur konsten skulle betraktas.

Curating as feminist organizing

Elke Krasny, Lara Perry, 2023

Boken undersöker hur utställningskuratorer engagerar sig i feministiska frågor på både lokala och globala konstscener. Den innehåller tjugo fallstudier från hela världen, där utställningskuratorer som utmanar genuspolitiken inom och utanför museer och gallerier presenteras. Författarna diskuterar projekt som tar upp frågor som rasistiskt och etniskt våld, kolonialism, statlig reglering av medborgarskap och sexualitet samt ekonomisk rättvisa. De kuratoriella metoder som lyfts fram sträcker sig från universitetens konstgallerier till konstnärsdrivna lokaler, och speglar olika miljöer som utbildnings- och aktivistprogram.

—–
Sammanställt av Vitterhetsakademiens bibliotek

Vitterhetsakademiens bibliotek ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi, kulturmiljövård och numismatik.

Vill du veta mer om hur du blir biblioteksanvändare och hur du lånar böcker och e-resurser?

Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? Se bibliotekets digitala ämnesguider.

Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?

 

Kategori


Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: