Bibliotekets vinterboktips!
Kulturpolitik, digitalisering av samlingar samt anteckningar från tillkomsten av en utställning. Och så en unik fotobok som följer ett museums födelse. Det är de senaste boktipsen från Vitterhetsakademiens bibliotek .
Kulturarv och museer : femtio år med kulturpolitikens styvbarn
Av Sten Rentzhog, 2021
Utvecklingen inom museernas värld, kulturarvsvården och kulturpolitiken har under de senaste femtio åren varit dramatisk. Men även när det gäller arbetsvillkoren och hur modern teknik gjort sitt intåg. Författaren frågar sig varför kulturarvet kommit att ges en så låg prioritet. Han resonerar och visar med konkreta exempel hur följderna har blivit ute i landet.
Att veckla ut historien: anteckningar från en utställningsprocess
Av Helene Larsson Pousette, 2021
Historia är inte en fast och förutbestämd berättelse. Historia skapas, omskapas, gestaltas och används medvetet och omedvetet överallt i samhället. Det sker i litteraturen, i skolböcker, genom film och konst och i politiken. Det sker inte minst på våra museer. Den här boken handlar om utställningen History Unfolds på Historiska Museet i Stockholm under 2016-2017.
Läs Omvärld och insikts intervju med Helene Larsson Pousette.
The National Museum in Oslo: The construction of a landmark
Av Bruce Bawer, Nicolai Strøm-Olsen och Ken Opprann, 2020
Sedan arbetet påbörjades i mars 2014 har fotografen Ken Opprann följt byggnationen av det nya Nationalmuseet i Oslo. Han har tagit över 115 000 fotografier som dokumenterar projektets samtliga faser. Den här boken presenterar ett urval av dessa fotografier, samt intervjuer med många av de personer som har varit inblandade i projektet, från arkitekter och projektledare till entreprenörer och underentreprenörer till byggnadsarbetare som ställdes inför de dagliga utmaningarna längs med projektet.
Digital archives and collections: Creating online access to cultural heritage
Av Katja Müller, 2021
Museer och arkiv världen över digitaliserar sin samlingar för att tillgängliggöra dem för så många som möjligt. Denna bok ger exempel på hur olika institutioner i Indien och Europa har tänkt och genomfört digitaliseringen utifrån olika faktorer och strukturer.
Boktipsen har sammanställts av Susanna Strömberg och Jessica Öhnell. Vitterhetsakademiens bibliotek fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom museiområdet.
Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som biblioteket har inom museiområdet, se den digitala ämnesguiden Museer och museologi.