Ett fotokollage med tre bilder, från vänster: Manchester Museums direktör Esme Ward, Sofiakatedralen i Kiev, Pierre Edström på Milajki.
Manchester Museums direktör Esme Ward, kulturarv under hot i Ukraina och selfiemuseet Milajkis grundare Pierre Edström figurerade i några av de populäraste artiklarna på Omvärld & insikt 2022. Foto: (CC BY)

De 10 mest lästa artiklarna på Omvärld & insikt 2022

LISTA. Miljö, magasin, kulturarv i väpnad konflikt – och inte minst vår artikelserie om de nya museerna. Det är några av de ämnen som lockat flest läsare på Omvärld & insikt under 2022. Här är våra 10 populäraste artiklar det gångna året!

Manchester Museums direktör Esme Ward sitter framför en mörk träpanel i museibyggnaden och ser in i kameran.
Foto: (CC BY)

10. ”Om du inte bryr dig om miljön kommer du att framstå som världsfrånvänd”

Framtiden innebär samarbete. Det säger Esme Ward, chef för Manchester Museum, som skapat ett samarbetsnav för samarbete kring miljöfrågor. Nyckeln till ett framgångsrikt miljöarbete är att inte se museet som en isolerad företeelse, menar hon.
LÄS ARTIKELN HÄR

 

Foto: (CC0)

9. Svårt söka information i museers digitala samlingar

En studie av 100 söktjänster för svenska digitala museisamlingar, gjord vid Linnéuniversitetet, visar att svenska museer inte är särskilt bra på att möta användarens behov.
– Det är undermåligt undersökt vilka som använder webbsidorna, säger Koraljka Golub, en av dem som står bakom studien.
LÄS ARTIKELN HÄR

 

Under vågen av Hokusai.
Foto: (CC BY)

8. ”Många ser nog en grundläggande intressekonflikt med NFT”

Akronymen NFT har förekommit flitigt inom konstvärlden under det senaste året. Men hur kommer det att påverka utställningsvärlden? Finns det någon anledning för museer att ägna sig åt detta begrepp? Nej, tycker Douglas McCarthy, oberoende expert på öppen data.
LÄS ARTIKELN HÄR

 

Porträttfotografi föreställande konservator Pia Edqvist iklädd en röd topp framför en timmervägg.
Pia Edqvist, arkeologisk konservator på Historisk museum i Oslo och ansvarig för frågor om social hållbarhet inom Ki Culture. Foto: (CC BY)

7. ”Jag insåg att social hållbarhet – det är ju det jag gör”

Vad innebär det för ett museum jobba med social hållbarhet? Går det att arbeta med föremål utifrån ett socialt hållbarhetsperspektiv?
– Museerna måste förstå att hållbarhet är något som präglar hela verksamheten, säger Pia Edqvist, konservator och ansvarig för social hållbarhet i organisationen Ki Culture.
LÄS ARTIKELN HÄR

 

Odd Johansen, chef för museet Vrak, står i en trappa och håller i en ledstång.
Foto: (CC BY)

6. Det lättkonsumerade och det akademiska möts på Vrak

Ett museum utan samling, är det verkligen ett museum? Och hur lockar man besökare till ett museum som saknar egna föremål att visa upp? Hos Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm bygger museiupplevelsen på just – upplevelsen.
LÄS ARTIKELN HÄR 

 

Joachim Huber, museistrateg vid Prev-art i Schweiz talar på Samlingsforum 2017.
 Foto: (CC BY)

5. ”Museernas krav på klimatkontroll är extrema”

Museerna borde sänka sina krav på inomhusklimatet i magasinen och återgå till äldre tiders lågteknologiska lösningar. Det menar museistrategen Joachim Huber.
– Föremålen har överlevt åratal av förhållanden som är det motsatta till hur vi tror att det ska vara – och de finns fortfarande kvar, säger han.
LÄS ARTIKELN HÄR

 

Tvådelat foto: Till höger Anna Javér, utvecklingsledare Göteborgs stad; till vänster en arkitektskiss över nya magasinet i Angered.
Foto:  (CC BY)

4. Så blir nya gemensamma magasinen i Göteborg

Hur planerar man en helt ny magasinsbyggnad som ska inrymma fyra olika museers samlingar – och för flytten av 1,2 miljoner objekt? Det är högaktuella frågor i Göteborg, där politikerna bestämt att man ska bygga nya magasin åt stadens museer. Efter decennier med dålig arbetsmiljö, vattenläckor och skadedjur är det en hett efterlängtad flyttplanering som nu pågår.
LÄS ARTIKELN HÄR

 

Sofiakatedralen i Kiev.
Foto: (CC BY)

3. ”Kulturarvet tenderar att politiseras allt mer i konflikter”

Har kulturarvets betydelse som mål i en krigssituation ökat? Vilket skydd innebär egentligen Haagkonventionen för ett land i krig? Omvärld & insikt frågade Mattias Legnér, professor i kulturvård vid konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.
LÄS ARTIKELN HÄR

 

Jan Broman står i ett mörkt utställningsrum på Paradox.
Foto: (CC BY)

2. ”Det borde finnas en gräns för hur tråkiga museer kan vara”

Museer ska förmedla kunskap och utbildning och vara relevanta, men inte nödvändigtvis ha en egen samling. Och så måste de vara underhållande. Det anser Jan Broman, grundare av Paradox Museum Stockholm.
LÄS ARTIKELN HÄR

 

En man står i selfiemuseet Milajki i ett rosa bollhav med flamingor i förgrunden.
Foto: (CC BY)

1. Grundarna av Sveriges första selfiemuseum: Upplevelser är det nya

Det började med Museum of Ice Cream i USA 2016 och sedan dess har trenden spridit sig. Sveriges första selfiemuseum öppnade 2020 som en upplevelseportal där besökarna kan stajla sig och ta bilder i spektakulära miljöer. Milajkis grundare tror att museer skulle vinna på att omfamna trenden.
LÄS ARTIKELN HÄR

Kategori

Ämnen


Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: