Inspelning av Museipanelen, med Lina Wennersten Bergner och Karin Olli-Nilsson, den 30 september 2022. Foto: (CC BY)

Det bästa ur Museipanelen 2022

I vår tillbakablick på året som gått finner vi fem ämnen som sticker ut: en digital besöksboom, Rysslands invasion av Ukraina, slopad fri entré, den nya museidefinitionen och sist men inte minst debatten kring de nya museerna. Varsågod: Här är det bästa ur Museipanelen 2022!

 

Del 1: ”Problematiskt för oss som alltid har fri entré – folk tror det gäller oss också”

SLOPAD FRI ENTRÉ. I november meddelade regeringen att den fria entrén på statliga museer tas bort från och med årsskiftet. Museipanelen efterlyser ett mer strategiskt tänkande kring den fria entréns vara eller icke vara, som i dag präglas av en hattighet med varje regeringsskifte.

 

Del 2: ”Det är ju snarast varumärkesintrång!”

DE NYA MUSEERNA. Vad händer när allt fler verksamheter – som inte lever upp till Icoms museidefinition – väljer att kalla sig för museum? Och borde traditionella museer göra som Milajki och anamma selfietrenden? Det är några av de ämnen som tas upp i Omvärld & insikts artikelserie om de nya museerna – och givetvis även här i Museipanelen.

 

Del 3: ”En definition av kulturarv är ’det som andra vill ge sig på i en krigssituation’”

Rysslands invasion av Ukraina. Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sin storskaliga invasion av Ukraina. Dagen därpå sändes ett avsnitt av Museipanelen där de i förväg planerade frågorna och manuset fick stryka på foten – i stället ägnades hela avsnittet åt kriget, och åt kulturarvets och museernas roll i en kris.

 

 

Del 4: ”I den fysiska världen kan någon som går in på museet för att låna toaletten räknas som besökare”

Digitala besökare. 233 miljoner digitala museibesök under 2021 – är det riktigt att kalla det för en ”digital boom”, så som Sveriges Museer gör? Hur ska man egentligen tolka siffrorna, och går de att jämföra med fysiska besök?

 

Del 5: ”Märks att det är ett stort grupparbete – för den är oförarglig, okontroversiell och ganska tandlös”

Den nya museidefinitionen. I slutet av augusti antogs den, efter år av stridigheter och kontrovers: Icoms nya definition av vad ett museum är. Borde den varit vassare, eller ska man vara nöjd med att representanter från 126 olika länder äntligen enats om en definition? Svaret varierar beroende på vilken medlem i Museipanelen som får frågan.

 

Psst..! Missa inga avsnitt av Museipanelen 2023.

Klicka i intresse på Facebook redan nu så får du en notis innan livesändningen börjar! Här hittar du evenemangen för januari, februari och mars. Du kan så klart även prenumerera på Riksantikvarieämbetets Youtube-kanal.

Kategori

Ämnen


Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: