Bild på landskap intill en älv.
I Vitsaniemi, intill Torneälvens strand, ska Konsthall Tornedalen byggas. Foto: (CC BY)

Donationer ska skapa delaktighet

På sin hemsida säljer Konsthall Tornedalen skruv, reglar och betong, som ska användas då byggnaden uppförs. Detta är kärnan i en crowdfundingkampanj, som på kort tid har lockat flera hundra donatorer.

Budskap och tillit ser Theodor Ringborg, konsthallschef, som viktiga komponenter i arbetet med gräsrotsfinansiering.

Köp en konsthall” lyder uppmaningen från Konsthall Tornedalen i en kampanj som spridits i olika kanaler. Allmänheten ombeds att köpa skruv, regel eller en säck betong som ska användas under uppförandet av byggnaden vid Torneälvens strand i byn Vitsaniemi. Som tack får alla donatorer sitt namn inristat i byggnadens entré.

På några få dagar har kampanjen redan fått in flera hundra donatorer.

– Med kampanjen tänker vi inte främst på pengar, utan på delaktighet. Kampanjen har tagits emot mycket positivt för att folk, från söder till norr, ser det som en chans att vara del av någonting spännande och viktigt, säger Theodor Ringborg, konsthallschef.

LÄS ÄVEN: ”Om vi kan bygga en konsthall här finns inget som hindrar någon i en stor stad”

Kampanjen ska inte ses som ett desperat rop på hjälp, menar han.

– Vi är en unik institution i utformning och läge. Alltså kan vi vara unika vad gäller andra aspekter också. Det här är ett sätt för oss att öppna upp för allmänheten på, tycker vi, ett kul sätt. Det är helt enkelt kul för oss att ge folk chans att vara med i det här. Dessutom vet vi att många tycker att institutionen är viktig i och med att det inte finns någon sådan i Tornedalen. Därför kan stoltheten i att ha varit med och ha bidragit betyda extra mycket.

Vad är utmaningarna med att göra en crowdfunding-kampanj som detta?
– Det är lagom komplicerat. Viktigt är väl budskapet, och att folk känner tillit till institutionen. Rent praktiskt gör vi det helt själva via vår hemsida och swish, alltså inte via en crowdfundingplattform, helt enkelt för vi visste hur man gjorde.

Man som dricker kaffe vid ett köksbord.
Theodor Ringborgs kök i Hedenäset utgör just nu basen för arbetet med Konsthall Tornedalen. Foto: (CC BY)

Det brukar sägas att Sverige saknar en donationskultur när det gäller kulturen. Vilka kampanjer har ni tittat på för att få inspiration?
– Att det skulle saknas donationskultur har vi inte märkt av. Hundratals människor är nu engagerade i Konsthall Tornedalen. Folkoperan drev en lyckad kampanj för renoveringen av deras salong. Den tittade vi på. Det som var bra tyckte vi var att det fanns en konkret anledning till kampanjen, alltså att salongen behövde renoveras och att de som bidrog “köpte” en stol och fick sitt namn på en plakett på stolen. För vår del “köper” man skruv, regel eller en säck betong och får sitt namn inristat i entrén. Vad jag personligen ser fram emot är att se alla dessa hundratals namn när huset väl står.

När börjar ni bygga Konsthall Tornedalen?
– Som jag sagt förut, vi kommer inte slå på någon stor trumma vad gäller byggstart, utan tycker det är viktigare att berätta när byggnaden står färdig. Och det gör vi när vi ser den tydligare mot horisonten.

Kategori

Ämnen


Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: