Porträttfoto av en kvinna med mörkbrunt hår.
Marina Jogmark, lektor vid Linnéuniversitetet. Foto: (CC BY)

”Ett entreprenöriellt förhållningssätt fungerar som en kreativ kraft för museer”

Hur kan nya kombinationer av resurser, människor och idéer kan skapa ekonomiskt, socialt och kulturellt värde? Detta undersöker universitetslektor Marina Jogmark i projektet Det entreprenöriella museet. Till Museernas omvärldsdagar kommer hon för att berätta om hur ett entreprenöriellt förhållningssätt kan stärka museernas ställning, såväl ekonomiskt som i deras grunduppdrag. 

Projektet som du leder har nu kommit ungefär halvvägs: vad är det viktigaste ni har kommit fram till hittills?
– Att ett kulturellt och socialt entreprenöriellt förhållningssätt – i bemärkelsen att skapa värde för någon annan – fungerar som en kreativ kraft som inte bara har potential att förbättra museernas ekonomiska hållbarhet, utan också berika besöksupplevelsen och stärker museernas roll i sina uppdrag. Att skapa handlingsutrymme för museerna att realisera idéer och visioner handlar därför om att skapa bärighet i verksamheten så att det finns förutsättningar att utvecklas. Här ser utgångspunkter och villkor olika ut för den mångfald av museer som finns i Sverige. 

Vad kommer vi att lära oss av din föreläsning?
– Jag vill berätta om hur det entreprenöriella museet strävar efter att skapa värden som är ekonomiska, sociala, kulturella och ekologiska. Jag ger exempel på hur projektet Innovativt kulturentreprenörskap i samverkansforskning (InKuiS) arbetar för att utveckla entreprenöriella förhållningssätt tillsammans med museer. Jag kommer också att ge exempel på frågeställningar, föreställningar och avvägningar som aktualiseras när museer tillsammans med entreprenörskapsforskare söker skapa nya förutsättningar för att vara kulturentreprenöriella. 

Vad hoppas du själv ta med dig från museernas omvärldsdagar?
– Jag vill ta med mig nya perspektiv och idéer som kan hjälpa oss att fortsätta problematisera och utveckla vårt arbete. Att höra om andras erfarenheter och utmaningar ger värdefulla insikter och möjligheter till samarbete och nya samverkansprojekt. 

LÄS ÄVEN: ”Museerna är i ett läge där de behöver tänka entreprenöriellt” | Riksantikvarieämbetet (raa.se)

LÄS ÄVEN: Fler intervjuer med talarna under Museernas omvärldsdagar 2024

Museernas omvärldsdagar 2024 arrangeras av Riksantikvarieämbetets omvärldsredaktion i samarbete med Sörmlands Museum och vänder sig till dig som jobbar med, eller är intresserad av, utvecklingsfrågor inom museisektorn. Konferensen äger rum på Sörmlands museum den 14–15 november. Läs mer om konferensen och anmäl dig här. 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: