Neo Holgersson och Åsa Marnell, Historiska museet. Foto: (CC BY)

”Hoppas att fler vågar anställa en junior museichef”

Är museer för dåliga på att ta till vara ungdomarnas perspektiv? Och hur förändras detta perspektiv av att en sjuttonåring får jobbet som museichef? Detta kommer Neo Holgersson och Åsa Marnell, museichef på Historiska museet, berätta om under Museernas omvärldsdagar.

Neo Holgersson är 17 år och går tredje året på naturvetenskap- och samhällslinjen. Hans brinnande intresse för historia fick honom inför sommaren 2024 att söka sommarjobbet som vikarierande museichef på Historiska museet i Stockholm. Av många sökanden fick han tjänsten.

Hur det gick? Och hur har hans arbete kommit att förändra museet?

Det får vi veta när Neo och ordinarie museichefen Åsa Marnell kommer till Museernas omvärldsdagar för att berätta om sina erfarenheter.

Hur bra är museerna på att ta tillvara ungdomars perspektiv?
Åsa: Jag tror att vi museer generellt är ganska bra på att fråga ungdomar om vad de vill göra hos oss. Fast att vi kanske är sämre på att omhänderta vad de säger till oss och kanske till och med är dåliga på att göra något åt det i verkligheten.  Det finns dock fina exempel på museer som verkligen har tagit tillvara på ungdomars perspektiv, tänker till exempel på Västmanlands länsmuseums Koldioxidteater och Mitt slott, Ditt slott. 

Neo: Jag, som ungdom som har besökt en del museer, hade sedan tidigare uppfattningen att man ofta lägger mycket fokus på yngre målgrupper, men att man ändå ibland har svårt att helt greppa vad som fångar deras intressen. Det resulterar i att man får problem med att nå ungdomar i alla delar av verksamheten. Efter att ha arbetat på ett museum märker jag att det finns ett stort intresse att utvecklas och en stark vilja att lyssna och ta in ungdomars perspektiv och spaningar, för att få verksamheten att nå en bredare målgrupp. På Historiska Museet kände jag att mitt arbete var rotat i ambitionen att verkligen växa som museum. Initiativet att anställa en junior museichef ser jag som att man har insett vikten av ungas åsikter och tankar. Det är något jag hoppas och tror att fler museer och kulturverksamheter fortsätter göra och utvecklar vidare. 

Vad kommer vi att lära oss av er föreläsning?
Åsa: Det blir ju ingen konkret föreläsning utan mer ett samtal oss emellan. Neo, antar jag, kommer vara ärlig med sin syn på hur vi på Historiska arbetar idag och vad han ser för utmaningar och möjligheter för vår verksamhet utifrån sitt unga perspektiv. Och jag kommer försöka inspirera till att våga sig på att anställa en ungdom som en junior museichef, det vill säga utgå från användardriven verksamhetsutveckling. Jag kommer också ge tips på hur det går att undvika fallgropar och fördomar vid en rekrytering av en sommarvikarie och framförallt berätta om hur vi gjorde för att förankra rekryteringen i vår egen organisation – och hur vi gör för att omhänderta Neos medskick i vår verksamhet framöver, vilka lärdomar vi gjort. 

Neo: Min förhoppning är att ni ska få en inblick i vad yngres åsikter och perspektiv kan ge museibranschen och hur man kan ta hjälp av ungdomar för att utveckla sin verksamhet ännu mer. Kultur är för alla och det finns många spännande möjligheter att bredda verksamheten för att nå fler, däribland yngre. Jag vill helt enkelt inspirera till diskussion och utveckling kring ungas betydelse för museisektorn. 

Vad hoppas ni själva ta med er från Museernas omvärldsdagar?
Åsa: Inspiration och nya tankar och idéer på framförallt verksamhetsutveckling. Och så klart energin av att träffa kollegor från branschen! 

Neo: Jag hoppas på att få en större förståelse för vad som är de viktiga och drivande frågorna inom museisektorn, en bransch som jag själv är ny i. Att tänka kritiskt i en verksamhet, samarbeta över yrkesgrenar och öppet diskutera framtidens utmaningar är förmågor jag ser fram emot att utveckla inför mitt eget arbetsliv.

 

LÄS ÄVEN: Fler intervjuer med talarna under Museernas omvärldsdagar 2024

 

Museernas omvärldsdagar 2024 arrangeras av Riksantikvarieämbetets omvärldsredaktion i samarbete med Sörmlands Museum och vänder sig till dig som jobbar med, eller är intresserad av, utvecklingsfrågor inom museisektorn. Konferensen äger rum på Sörmlands museum 14–15 november. Läs mer om konferensen och anmäl dig här.

Kategori


Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: