Höstens boktips från biblioteket
Hållbarhet och förstörelse, smörstekta kålrotsskivor och ett museum byggt utifrån neurovetenskap. Låter det som spännande ämnen? Då har vi boktipsen för dig, levererade av Vitterhetsakademiens bibliotek.
BÖCKER
Från nävgröt till gråärt: om människor, mat och livet på Skansen
Av Agneta Magnusson, 2023
Matminnena är en återspegling av människornas vardagsliv och festligheter och är ett pussel av människor och traditioner från hela landet. I den här boken utgår författaren från matminnen på Skansen och tar oss med på en resa som tar oss från nävgröt och tunnbröd till gråärter, rovtårtor och smörstekta kålrotsskivor.
From Lapland to Sápmi: Collecting and Returning Sámi Craft and Culture
Av Barbara Sjoholm, 2023
From Lapland to Sápmi är en bok som berättar historien om samerna och som utspelar sig över gränser och århundraden, i museer och privata samlingar. Författaren utforskar historien om att samla in, visa upp och återlämna samisk materiell kultur, samt historien om samisk kreativitet och individuellt och kollektiv handlingskraft.
Heritage and war: ethical issues
Av William Bülow,Helen Frowe, Derek Matravers, Joshua Lewis Thomas, 2023
I Heritage and War utforskar författarna en rad filosofiska och moraliska frågor relaterade till förstörelse av kulturarv i krig. Boken innehåller elva essäer som undersöker frågor som hur vi bör reagera på kulturarv som skadas i krig, vilken typ av skada som orsakas av sådan skada och hur man moraliskt bör behandla platser för krig och konflikter som själva har blivit kulturarv.
The sustainable museum: how museums contribute to the great transformation
Av Christopher J Garthe, 2023
Museer måste placera hållbarhet i centrum för all sin verksamhet om de ska kunna bli nyckelaktörer med en tydlig samhällsroll, skriver Cristopher Garthe i The Sustainable Museum, där han presenterar en strategi för hållbarhet inom musei- och kulturarvssektorn. Boken innehåller fallstudier från museer runt om i världen och ger vägledning om hur hållbarhet kan implementeras i institutioner av olika typer och storlekar. Den innehåller också en praktisk handbok för implementering av hållbarhetshantering på ett museum och tar upp de utmaningar som praktiker kommer att stöta på.
The brain-friendly museum: using psychology and neuroscience to improve the visitor experience
Av Annalisa Banzi, 2023
Går det att utveckla mer tillfredsställande upplevelser för museibesökarna genom att luta sig mot kognitiv psykologi och neurovetenskap? I The Brain-Friendly Museum utforskar Annalisa Banzi hur kognitiva processer och känslor kan användas för att få besökaren att engagera sig i och njuta av museimiljön, oavsett bakgrund, språk eller kultur. Boken tar upp centrala kognitiva processer, som minne, uppmärksamhet och perception, och hur de kan tillämpas i museimiljön för att skapa mer effektiva utställningar.
Sustainable museum storage buildings with low energy consumption: three models from Denmark
Av Poul Klenz Larsen, 2023 (fritt tillgänglig online)
I den här guiden presenterar författaren tre modeller för hur museer på ett enkelt och energisnålt sätt kan skapa hållbar förvaring av museimaterial i samklang med årstidernas temperaturväxlingar, ventilering och isolering. Modellerna är framtagna främst för ett tempererat klimat.
ARTIKEL
Framtidsmedvetande på museer: Några svenska länsmuseer i fokus
Av Anders Högberg, Cornelius Holtorf och Gustav Wollentz (Ur Nordisk Museologi, Vol. 34, 2023, fritt tillgänglig online)
Denna studie undersöker hur chefer och anställda på länsmuseer i Sverige tänker på – och arbetar med –framtiden i sin dagliga verksamhet. Den undersöker de verktyg och rutiner som används av museerna för att arbeta med olika framtidsperspektiv och de former av framtidsmedvetande som finns på museerna. Resultaten visar att framtiden är implicit närvarande men ofta förblir oartikulerad i museernas arbete. Museerna arbetar med korta framtidsperspektiv som ofta är kopplade till konkreta uppgifter eller utvecklingsarbete. Studien visade dock också att det finns ett stort intresse och en vilja bland de svenska länsmuseerna att implementera verktyg, färdigheter och rutiner för ett mer utvecklat engagemang i framtiden.
—–
Vitterhetsakademiens bibliotek
Boktipsen har sammanställts av Vitterhetsakademiens bibliotek, som ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi, kulturmiljövård och numismatik.
Här kan du läsa mer om bibliotekets innehåll och historia.
Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? Se bibliotekets digitala ämnesguider.
Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?