Porträttbild på kvinna med glasögon framför grön vägg.
Gundela Pettersson, avdelningschef på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Foto: (CC BY)

”Idag har vi en större beredskap för det oväntade”

Var ska publiken ta vägen om museet tvingas stänga? Hur duktiga är svenska museer på beredskap för sin publika verksamhet?  Gundela Pettersson, avdelningschef på Naturhistoriska riksmuseet, kommer till Museernas omvärldsdagar och berättar om då taket rasade in.  

Vad behöver ett museum som drabbas av det oförutsedda göra för att snabbt ställa om den publika verksamheten?  Det vet Gundela Pettersson, chef för avdelningen för publik verksamhet  på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, som i slutet av förra sommaren fick se sin verksamhet stänga över ett natt.

Hon kommer till Museernas omvärldsdagar för att berätta om hur museet kunde fullfölja sitt uppdrag att vara till för sina besökare, trots att museet stängde.

Det har gått drygt ett år sedan taket rasade in på Naturhistoriska riksmuseet och ni var tvungna att stänga verksamheten. Hur har den här händelsen förändrat ert sätt att arbeta?
– Jag tror att vi som arbetslag har en större beredskap på det oväntade. För vår del, i den publika verksamheten, blev det som en fortsättning på pandemin med nya besked och ändrade spelregler under ytterligare ett år. En chefskollega sade en gång att ”allt är som vanligt, allt är föränderligt” och det brukar jag tänka på lite oftare efter takraset – att ”vanligt” inte finns utan föränderlighet är konstanten. Sedan önskar jag verkligen inget museum att behöva stänga från en dag till en annan. 

 Vad kommer vi att lära oss av din föreläsning under Museernas omvärldsdagar?
Jag hoppas att man går iväg från min föreläsning med ett nyfiket och eftertänksamt förhållningssätt; ”Om det oväntade händer hos oss, hur agerar jag då och vilka kan jag ta hjälp av eller samarbeta med?”. Vi håller ju alla i kulturarvssektorn på med beredskapsplaner och tankar kring om vad vi gör om kriget kommer, men om det inte blir fullt så dramatiskt utan att vi snarare behöver ställa om än ställa in – hur gör vi då? Där tror jag vi har jättemycket att lära av varandra – vi har alla behövt ställa om på olika sätt och kan hjälpa varandra att hitta nya vägar. Och att också se vilken plats vi har i det omgivande samhället, vilket engagemang som vi kan få med oss från omvärlden i omställningen. 

Vad hoppas du själv ta med dig från museernas omvärldsdagar?
– Mycket, hoppas jag! Det känns som ett lockande och spännande smörgåsbord av olika teman. Jag ser bland annat framemot att få höra den 17-årige museichefen, omställningsaktivisten McAllister och om hur designade berättelser förstärker museiupplevelsen! 

 

LÄS ÄVEN: Fler intervjuer med talarna under Museernas omvärldsdagar 2024

 

Museernas omvärldsdagar 2024 arrangeras av Riksantikvarieämbetets omvärldsredaktion i samarbete med Sörmlands Museum och vänder sig till dig som jobbar med, eller är intresserad av, utvecklingsfrågor inom museisektorn. Konferensen äger rum på Sörmlands museum den 14–15 november. Läs mer om konferensen och anmäl dig här. 

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: