Två händer plockar ut en bok ur en bokhylla med mycket gamla böcker med läderryggar.
Vitterhetsakademiens bibliotek tipsar om böcker för vinterläsningen. Foto: (CC BY)

Julens boktips från biblioteket

”Dåtid lägger sin kind mot nutid och de lutar som skrivstil mot framtid” heter Björn Ranelids bidrag till Kiviks museums antalogi Dåtid, nutid & framtid. Den är ett av lästipsen från Vitterhetsakademiens bibliotek, som även lyfter fram aktuella böcker om utställningsmetoder, vikingars identitet och ett stadsmuseums uppgång och fall.

Analysing museum display: theory and method
Av Christopher Whitehead, 2025

Den första boken som heltäckande samlar metoder för att studera museiutställningar. Med globala exempel granskas teoretiska ramverk och metodologiska tillvägagångssätt, där utställningar ses som materiella, erfarenhetsbaserade och politiska uttryck för kunskap. Boken erbjuder en kritisk guide till begrepp som semiotik, narrativa analyser, rumsliga tolkningar, nymaterialism och affekter, samtidigt som forskningspraxis och metodval diskuteras.

 

Att skapa upplevelser
Av Lena Mossberg och Kristina Nilsson Lindström, 2024

Våra konsumtionsvanor har förändrats och vi söker nya sätt att lära, underhållas och njuta av livet. Upplevelser handlar om att göra något unikt och spännande. För dem som skapar upplevelser är det viktigt att engagera deltagarna, då känslomässiga faktorer spelar en allt större roll.

Boken beskriver hur fysiska och digitala upplevelser kan skapas, utifrån både producentens och deltagarens perspektiv. En central idé är att upplevelsen skapas i samverkan mellan producent och deltagare. Den tredje upplagan innehåller nya exempel och ett helt nytt kapitel om hållbarhet, skrivet av Kristina Nilsson Lindström.

 

The Performance of Viking Identity in Museums
Av Guðrún D. Whitehead, 2024

Den här boken undersöker hur vikingar framställs och används på museer i Island, Norge och Storbritannien. Med stöd i historia, filosofi, museologi och sociologi analyseras vikingamyten och hur den formar besökares förståelse av samtida samhälle och kultur samt museernas roll i denna process.

 

Ett stadsmuseums uppgång och fall: Strängnäs museums historia 1973-2018
Av Daniel Fjellström, red. 2024

Strängnäs är Sörmlands äldsta museistad. Det var här som Sörmlands museums föregångare, Sörmlands Fornminnesförening, grundades på 1800-talet. I Strängnäs fanns även läroverket, som rymde en av Sveriges mest imponerande samlingar. Idag saknas ett kommunalt museum, och samlingarna har skingrats efter beslut om museets nedläggning – som första kommun i Sverige.

Ett stadsmuseums uppgång och fall skildrar Strängnäs museums historia, dess samlingar, verksamhet och personal. Boken beskriver också de utmaningar som ledde till museets slut och ger en inblick i stadens historiska arv – som en vandring bland brickor ur det förflutna.

 

Inclusive Smart Museums: Engaging Neurodiverse Audiences and Enhancing Cultural Heritage
Av James Hutson och Pier Hutson, 2024.
Finns tillgänglig som e-bok

Boken undersöker hur kulturarv, neurodiversitet och smarta museer möts, med fokus på hur immersiva tekniker kan skapa mer inkluderande och engagerande upplevelser för personer med neurodivergens. Den erbjuder praktiska lösningar och exempel för både yrkesverksamma och forskare, med målet att främja neuroinkludering och utveckla kulturarv genom innovativa metoder. Boken lyfter fram vikten av att bevara och stärka kulturarvet med hjälp av immersiva tekniker som möter behoven hos en bredare publik.

 

Dåtid, nutid & framtid – nitton tankar om tid: en antologi från Kiviks museum
Av Thorvald Christensen, red. 2024

Mellan april 2023 och juni 2024 skapade Kiviks Museum en antologi med 19 texter av författare med koppling till Kivik och Vitemölle. Utifrån museets slogan Dåtid, Nutid & Framtid behandlar bidragen allt från lyrikanalys och omvärldsanalys till livskvalitet och jordloppor. Bland författarna finns namn som Björn Ranelid, Karin Thunberg, Klas Östergren och Richard Hobert.

 

Spaces for Shaping the Nation: National Museums and National Galleries in Nineteenth-Century Europé
Av Christina Strunck och Marina Beck, red 2024
Finns både som tryckt bok och fritt tillgänglig online

Under 1800-talet fungerade de nationella museerna och gallerierna i Europa som viktiga arenor för att forma nationalstater och utbilda befolkningen. Dessa institutioner strävade efter att presentera folkets historia, till exempel genom att visa bildserier av betydelsefulla historiska händelser, ställa ut föremål kopplade till avgörande ögonblick eller arrangera miljöer som skulle förmedla en särskild bild av det förflutna. Boken undersöker målen och de pedagogiska strategierna hos nationella museer och gallerier genom fallstudier från Danmark, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Nederländerna, Polen, Sverige och Schweiz.

 

Vitterhetsakademiens bibliotek
Boktipsen har sammanställts av Vitterhetsakademiens bibliotek, som ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi, kulturmiljövård och numismatik.

Vill du veta mer om hur du blir låntagare och får tillgång till bibliotekets resurser? Se bibliotekets webbplats.

Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? Se bibliotekets digitala ämnesguider.

Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?

Kategori


Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: