Materialmagasinet öppnar för återbruk
Hallå där Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall som står bakom nystartade Materialmagasinet där museer, konsthallar och teatrar kan dela produktionsmaterial med varandra.
Ni öppnade 22 januari i år – hur har intresset varit den första tiden?
– Det har varit ett jättestort intresse, inte bara i Stockholmsregionen utan även i Göteborg och på andra ställen. Många fria grupper har hört av sig och vill låna saker. Det här är helt rätt och fyller ett behov så det är konstigt att ingen har gjort det innan. Vi ser framtiden an med tillförsikt.
Hur många är aktiva medlemmar hittills?
– Vi är runt tio medlemmar nu och fem, sex stycken är intresserade av att gå med. Det finns också några viktiga institutioner som jag tycker bör vara med. Ibland är organisationer extremt hierarkiska – där nere på golvet kan man tycka att det är en bra idé men det ska till en massa möten. Det bromsas upp i stället för att man bara säger: ”Vad kul, vi testar i tre år.”
Var finns Materialmagasinet?
– I Pripps gamla lokaler i Ulvsunda. Vi har 600 kvadratmeter och jag lyckades förhandla fram ett bra pris. Det är ett rivningskontrakt men det kommer säkert ta tid innan det faktiskt rivs. Om vi märker att det här flyger, då kommer jag luska efter en ny lokal som är mer permanent.
Hur började det?
– Det här är ett gräsrotsprojekt. Fredrik Nyberg har byggt upp hemsidan och jag som chef har bara fixat en bra hyra och hjälpt till att få folk att gå med.
Det har ju pratats länge om en pool för produktionsmaterial – varför blev det Liljevalchs som tog tag i det?
– Jag är en kille som tyvärr inte har något konsekvenstänk. Jag tycker att man kan hitta på roliga saker och lösa sådant som dyker upp under resan. Det är skoj att inte ha svar på alla frågor. Rent egoistiskt är det bra att Liljevalchs har initierat detta. Det stärker vårt varumärke. Jag vill ju att alla ska fatta att på Liljevalchs, här kan vi improvisera.
Hur fungerar det?
– Allt som lämnas in läggs upp och blir sökbart på hemsidan. Vi håller på och fyller upp med saker nu. Om du till exempel vill låna tio fina monitorer så finns det.
Finns det en risk att det blir en dumpningsplats för sådant man inte får plats med på museet?
– Ja, men vi är noga med vad vi tar in. Det ska vara intressant för fler att använda och om det visar sig att något inte blir använt får vi kanske avyttra det. Det ska vara fräscht och kul – inte en massa gamla kommunala stolar.
Vad ser du för utvecklingspotential?
– Det här skulle man verkligen kunna få snurr på. Det är vettigt klimatmässigt och man kommer spara stålar om man inte bara beställer nya prylar hela tiden utan ändrar sättet att arbeta. Stockholms stad har något projekt med en ellastbil – jag tycker att vi borde kunna ha en sådan för att kunna hämta saker och köra dem till magasinet.
– Jag hoppas också att idén sprids. De borde ha en sådan här hubb i Malmö och i Göteborg, och i Umeå. Jag vet att Västra Götaland är intresserade för de har hört av sig och vi delar gärna med oss av hur vi har vi har gjort.
Fakta: Materialmagasinet
- Medlemskap för att kunna hyra material är gratis.
- Kommunala, regionala och statliga verksamheter kan välja att vara aktiva medlemmar, vilket kostar 3 000 kronor i månaden. Då ingår möjligheten att lämna in och låna saker gratis.