Museipanelen om hållbara magasin, envägskommunikation och sociala medier
Museipanelen den 28 oktober består av:
- Azmara Nigusse, intendent med inriktning programverksamhet på Hallwylska museet. Vill slå ett slag för konsthallarna, och tipsar om att Bonniers konsthall, Botkyrka konsthall och Konsthall C har intressanta utställningar just nu.
- Klas Grinell, utvecklingsledare på Göteborgs museer och konsthall. Rekommenderar ett besök på Göteborgs kulturnatt den 28 oktober – för den som inte hinner dit vill han tipsa om K Special: Munch flyttar på SVT Play.
- Anna Hadders, utställningsproducent på Regionmuseet Skåne. Slår ett slag för Nordisk kulturkontakt som finansiär för kulturprojekt med samarbeten mellan de nordiska och baltiska länderna.
Här är frågorna som tas upp i avsnittet:
- Finns det en risk med att museer lutar sig mot magasinslösningar som är beroende av ett konstant energiflöde?
- Ägnar sig museerna för mycket åt envägskommunikation?
- Finns det en tendens att museer anstränger sig för hårt att vara relevanta för ungdomar i sociala medier?
Nyheterna som tas upp i början av programmet:
- Klimataktivister har genomfört aktioner på museer den senaste tiden, bland annat har ungdomar kastat tomatsoppa på en Vincent van Gogh-målning på National Gallery i London, och i Tyskland kastade man potatismos på en målning av Claude Monet.
- Victoria and Albert Museum i London har klippt banden till den kontroversiella Sackler-familjen.
- Iranska konstnärer genomförde nyligen en protestaktion på Guggenheim Museum i New York till stöd för protesterna som pågått i Iran sedan Mahsa Amini dödades av landets moralpolis.
- Marinarkeologer från museet Vrak kunde i veckan bekräfta att man hittat skeppet Vasas systerskepp, örlogsskeppet Äpplet.
Samtalet leds av Lina Wennersten Bergner och Karin Olli-Nilsson från Omvärld och Insikt. Finns det något ämne du vill att vi ska ta upp i Museipanelen framöver? Skicka ett mejl till oss och berätta!
Museipanelen sänds live via Facebook och Youtube den sista fredagen i månaden klockan 9.00–9.30. Du kan också se alla avsnitt av Museipanelen i efterhand. Delta gärna i diskussionen på Facebook eller Youtube!