”Museerna behöver ta en mer aktiv roll som en champion av kreativitet”
Konst, kultur, filosofi, psykologi och kreativitet är avgörande för att få människor att tillsammans lösa de komplexa kriser som vi står inför. Där spelar museerna en viktig roll.
Det menar Isabelle McAllister, som kommer till Museernas omvärldsdagar för att berätta om museers betydelse i ett resilient samhälle.
Det är inte omöjligt att du någon gång tagit emot inredningstips från Isabelle McAllister, där hon som programledare i TV har byggt, sytt och designat i program som till exempel Äntligen hemma. Numera titulerar hon sig omställningsaktivist och använder sin plattform för att driva på omställningen mot en mer hållbar värld. Målet är att skapa en bättre förståelse för samtiden och framtiden – och att ingjuta hopp om att förändring är möjlig.
I sin föreläsning under Museernas omvärldsdagar väver Isabelle McAllister samman klimatforskning, psykologi och beteendevetenskap. Hon är en förespråkare av begreppet weaver, där människor, resurser, organisationer och idéer knyts samma för att skapa en starkare och mer sammanhängande helhet, för att hantera de komplexa utmaningar som klimatomställningarna innebär.
Hur kan ett museum bli en weaver?
– Just nu står vi mitt i en polykris, en massa komplexa kriser som är sammanbundna och som inte riktigt har en enkel lösning och där klimatkrisen är lite som en våt filt över det hela. Vi befinner oss vid en tidpunkt i världshistorien där vi aldrig varit tidigare, där mycket – människans framtid – står på spel. I dessa lägen gäller det att utforska nya sätt att ta sig an verkligheten och där tänker jag mig att konst, kultur, filosofi, psykologi och kreativitet spelar en avgörande roll för att sätta ord på och länka samman människor. Jag tänker att museerna skulle kunna vara superplats för detta om man vill, att det ofta är en central plats i städer och regioner som är vana att hantera rum och ämnen med spännvidd. Men då tror jag också att det behövs en stor förändring i hur man ser på sig själva och vilka som får vara med i rummen. Spontant ser jag museer som en försvarare av konsten men att man kanske behöver ta en mer aktiv roll som en champion av kreativitet istället.
Vad kommer vi att lära oss av din föreläsning?
– Jag kommer försöka sätta samtiden i perspektiv för att få en förståelse för polykrisen och de radikala framtiderna vi går till mötes. Hoppas också på att kunna leka med tankar om normer, det vi tar för givet och förväntar oss, utveckla det jag svarade på frågan innan – hur kan museer bli aktiva vävare? Vad ser jag att vi just nu saknar och som jag ser att museer skulle kunna spela för roll i det resilienta samhället – och de personer – vi behöver bli.
Vad hoppas du själv ta med dig från Museernas omvärldsdagar?
– Det ska bara bli roligt att få ta del av vad ni stångas med och tänker på, få en inblick behind the scene i en värld som ligger mig varmt om hjärtat och som jag tycker är så viktigt!
Vill du läsa Isabelle McAllisters nyhetsbrev hittar du det här.
LÄS ÄVEN: Fler intervjuer med talarna under Museernas omvärldsdagar 2024
Museernas omvärldsdagar 2024 arrangeras av Riksantikvarieämbetets omvärldsredaktion i samarbete med Sörmlands Museum och vänder sig till dig som jobbar med, eller är intresserad av, utvecklingsfrågor inom museisektorn. Konferensen äger rum på Sörmlands museum den 14–15 november. Läs mer om konferensen och anmäl dig här.