Man stående framför en vägg, bredvid en kamera
Gunnar Almevik, professor vid Göteborgs universitet, kommer till Museernas omvärldsdagar. Foto: (CC BY)

”Museiarbetarna ska veta att de behövs”

Vad förväntar sig framtidens museum av sina medarbetare? Hur ser museiprofessionens nya roller ut och vilket ansvar förväntas av dessa? Det kommer Gunnar Almevik, professor i kulturvård vid Göteborgs universitet, tala om under Museernas omvärldsdagar.

Gunnar Almevik arbetar för närvarande med CHARTER, the European Cultural Heritage Skills Alliance, som ska ta fram en strategi som ”garanterar att Europa har den nödvändiga kulturarvskompetensen för att stödja hållbara samhällen och ekonomier”.

Du ska ge oss ett framtidsperspektiv på utbildning och fortbildning i kulturvården, något som du jobbat med internationellt. Hur står sig Sverige i konkurrens med övriga i Europa när det gäller kompetensen inom detta?
– Sverige har ett relativt sett välfinansierat och väl utbyggt utbildningssystem och möjligheter som saknas i andra länder så som komvux, folkhögskola och yrkeshögskola. Kulturarv och kulturvårdsinriktade utbildningar finns på de flesta av våra universitet och högskolor och tillsammans erbjuder de en rik flora av utbildningar och karriärvägar. Sverige tillsammans med de nordiska länderna är ganska ensamma om att ha slöjd och hantverk på alla utbildningsnivåer, från grundskola till hantverksvetenskap i forskarutbildning. Däremot uppfattar jag att många andra europeiska länder bättre tillvaratar de satsningar och finansieringsmöjligheter som EU erbjuder för fortbildning och samverkan mellan utbildningsaktörer och arbetsliv. Riksantikvarieämbetets museilyft är emellertid ett positivt exempel. I många EU-länder är regionerna mycket aktiva med att koppla samman kulturarvsarbetet med utbildning och forskning, och länka aktörer och processer mellan lokal, nationell och europeisk nivå. Det finns en del exempel på ”Pacts for skills” inom kulturarvsområdet, där utbildare, arbetsgivare, professionella och offentliga aktörer går samman för att arbeta långsiktigt med behovsinventering och samordna initiativ för att säkra fortbildning i sektorn.  

Vad kommer vi att lära oss av din föreläsning?
– Jag kommer att sammanfatta resultat från CHARTER, men också andra aktuella projekt som rör  kulturarvsområdet och museerna. Jag kommer också att redogöra för några preliminära resultat från vårt pågående forskning projekt Evidens, trovärdighet och källkritik i museernas digitala omställning. Digitalisering, krisberedskap, trovärdighet, empati, kulturarvsdialog och museipedagogik är teman jag vill beröra. Jag kommer säkert att bekräfta en del som många redan vet men förhoppningsvis ge någon ny insikt och nyfikenhet att utforska vidare. Men framförallt vill jag att museiarbetarna ska veta att de behövs. 

Vad hoppas du själv ta med dig från Museernas omvärldsdagar?
– Jag är nyfiken på programmets många aktiviteter och diskussionerna som följer.  Jag arbetar i två forskningsprojekt i samverkan mellan museer i Sverige och Ukraina och är särskilt intresserad av hur museerna relaterar till de stora frågorna i omvärlden, som krig, polarisering och klimat. 

 

LÄS ÄVEN: Fler intervjuer med talarna under Museernas omvärldsdagar 2024

 

Museernas omvärldsdagar 2024 arrangeras av Riksantikvarieämbetets omvärldsredaktion i samarbete med Sörmlands Museum och vänder sig till dig som jobbar med, eller är intresserad av, utvecklingsfrågor inom museisektorn. Konferensen äger rum på Sörmlands museum den 14–15 november. Läs mer om konferensen och anmäl dig här. 

Kategori


Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: