Så har museerna påverkats av pandemin
Våren 2020 ändrade coronapandemins framfart förutsättningarna i grunden för museer att bedriva sin verksamhet. Museerna har utmanats att tänka nytt och ställa om. Omvärld och insikt har samlat några exempel på sådana anpassningar – både i Sverige och internationellt.
I vintras fick Riksantikvarieämbetet i uppdrag av regeringen att analysera coronapandemins påverkan på museisektorn samt presentera förslag på hur myndigheten kan vara ett stöd i museers arbete att anpassa sig till de förändrade förutsättningar som pandemin har medfört.
I mitten av juni lämnades projektgruppens rapport till regeringen.
Förutom att kartlägga åtgärder som har vidtagits och som planeras att vidtas av centrala, regionala och lokala museer, för att möta de förändrade förutsättningarna som coronapandemin medfört, ingår även i uppdraget att samla och sprida goda exempel på åtgärder som vidtagits under pandemin.
Under året har Omvärld och insikt skrivit åtskilliga artiklar med exempel på åtgärder, inte minst när det gäller digitala lösningar. Som en del i regeringsuppdraget samlar vi på denna sida artiklar om hur museer har anpassat sig till läget. Förhoppningen är att fler ska kunna lära av exemplen.
Här hittar du samtliga artiklar som på ett eller annat sätt handlar om coronapandemins påverkan på museer, såväl svenska som internationella. Nedan finns materialet indelat efter tema.
Digital transformation
- KRÖNIKA: Vem gör de bästa digitala utställningarna?
- ”Att återskapa den fysiska upplevelsen på skärmen går bara inte” – intervju med Thomas Byttebier, digital director på Base Design, om utställningen Me, Family på Mudam i Luxemburg
- Nytt indiskt konstmuseum öppnar på nätet – artikel om Museum of Art and Photography (MAP) i Bengaluru, Indien, som öppnade som digitalt museum innan det öppnade i fysisk form.
- ”Vi riskerar att förlora vår betydelse i samhället” – intervju med Karin Nilsson, tidigare avdelningschef på Statens historiska museer, numera Verksamhetschef och biträdande överintendent på ArkDes, som i ett uppmärksammat tal på museernas vårmöte varnade för att digitaliseringen går för långsamt.
Exempel på institutioner som har ställt om från fysiskt till digitalt
- Så ställde Medeltidsveckan om och blev digital – artikel om hur Medeltidsveckans väg från fysiskt till digitalt evenemang.
- Hantverkskurs på distans – vad fungerar? – artikel om Tumba bruksmuseum, som har ställt om sin kurs i papperstillverkning från fysisk till digital.
- ”Det går inte att överskatta kraften i intern entusiasm” – intervju med Smithsonian American Art Museum i Washington, som gjorde sin årliga dataspelsfestival SAAM Arcade till en onlineupplevelse.
Smittsäkerhet
- Skapa förutsättningar för nya beteenden – intervju med beteendeforskaren Nurit Nobel om att påverka museibesökarnas beteende i en smittsäker riktning
- Återöppnande och anpassning under coronapandemin – artikel om hur några svenska museer hanterade smittsäkerheten då restriktionerna tillfälligt lättades sommaren 2020.
- Ekonomi och betalmodeller
- Betalmodeller för digitalt material – presentation av olika sätt att ta betalt för digitalt materialet (text + film)
- Stark betalningsvilja för kultur online – artikel om undersökning gjord bland kulturkonsumenter i Tyskland
- ”Live ger mer exklusiv upplevelse” – intervju med Stadsmuseet i Stockholm om besökarnas inställning och betalningsvilja till stadsvandringar online.
- Arsenalen vill göra sin digitala förmedling ekonomiskt hållbar – intervju med Stefan Karlsson, museichef på Arsenalen utanför Strängnäs, som vill göra det digitala arbetet till en del av den vanliga verksamheten.
- Louvren auktionerar ut upplevelser – artikel om hur Louvren samla in pengar till museets satsning på tillgänglighet genom att auktionera ut bland annat exklusiva upplevelser.
- Nattligt rymningsrum på distans – artikel om escape room på Oxford University Museum of Natural History, som utgör en del av en insamlingskampanj.
Dokumentation och livet efter corona
- KRÖNIKA: Ett år av coronadokumentation
- ”Det har varit ett ödmjukhetens år” – intervju med András Szántó, författare till boken The Future of the Museum: 28 Dialogues
- ”Pandemin visar att digitalisering är en nödvändighet” – intervju med Amy Loutfi, professor i informationsteknologi vid Örebro Universitet om vikten av att dra nytta av tekniken så att digitaliseringen blir en prioritering.
- Samtidsdokumentation i kristider – intervju med etnologen Elin Nystrand von Unge om att dokumentera coronapandemin.