Louvren i skymningen med två glaspyramider i förgrunden.
Släckt var det här. Louvrens glaspyramid släcks två timmar tidigare än vanligt den här hösten och vintern. Foto: (CC BY)

Så slår energikrisen mot europeiska museer

Museer som värmestugor i Storbritannien, avstängt varmvatten i Tyskland och tjocktröjor till personalen på Nordiska museet här i Sverige. Omvärld & insikt har sammanställt hur energikrisen slår mot museer i några europeiska länder så här på tröskeln till den kalla årstiden.

Sverige

Ett av fem svenska museer kan tvingas stänga ned delar av verksamheten för att hålla nere energikostnaderna. Det slår branschorganisationen Sveriges Museer fast i en rapport som kom ut förra veckan, där man frågat museichefer runtom i hela landet hur de påverkas av de skenande elkostnaderna.

SVT Nyheter Stockholm har med anledning av rapporten intervjuat Nordiska museets styresman Sanne Houby-Nielsen, som berättar att man köpt in tjocktröjor till personalen.

– Vi måste vänja oss vid att det är kallt på vintrarna, och se det som en del av upplevelsen av att gå in i en byggnad från 1907, säger hon till SVT.

Även Magasin K har frågat ansvariga på 16 museer hur deras verksamheter drabbas av energikrisen. Historiska museet vid Lunds universitet ligger i elområde 4, som är hårdast drabbat av de ökande elpriserna.

– Utan kompensation måste museet börja att dra ned på personalsidan i en redan pressad ekonomisk situation, säger museichef Per Karsten till Magasin K, och berättar samtidigt att man infört en ny policy att släcka onödig belysning och stänga av apparaturer.

Men det är inte bara i de södra delarna av landet som man tar till energisparande åtgärder. Samtliga museer tillfrågade av Magasin K jobbar med att anpassa sin verksamhet, däribland Jamtli i Östersund där man nyligen uppdaterat hela sitt belysningssystem och planerar att införskaffa strömbrytare med rörelsedetektorer.

Storbritannien

På de brittiska öarna är ”the cost of living crisis”, levnadskostnadskrisen, ämnet på allas läppar. Här är oron stor att miljontals invånare ska tvingas välja mellan att värma upp sina hem eller äta mat – ”heat or eat” – när el- och gaspriserna successivt höjs till skyhöga nivåer den kommande hösten och vintern.

I landet finns redan ”food banks”, utlämning av mat via välgörenhetsorganisationer, och nu finns förslag om att upprätta ”warm banks”: offentliga platser dit människor som inte har råd att värma sina hem kan komma för att värma sig. Här nämns bland annat museer och bibliotek som exempel på lämpliga lokaler.

Brittiska Museums Association har sammanställt en lista på hur museer och konstgallerier kan hjälpa människor som behöver stöd under levnadskostnadskrisen, men varnar samtidigt för att museernas egna extremhöga kostnader kan sätta käppar i hjulet för planerna på ”värmestugor” i deras lokaler. I stället kan många museer behöva stänga helt alternativt dra ned på öppettiderna för att hålla nere sina egna energikostnader, som väntas stiga med uppåt 500 procent, skriver The Guardian.

Museums Associations ordförande Sharon Heal säger till tidningen att man dagligen tar emot samtal från museer som är djupt bekymrade över hur de ska betala sina räkningar, som den här vintern väntas bli fem gånger högre än förra året. Hon understryker att det är museichefer för stora, betydelsefulla institutioner som ringer.

– De är förtvivlade. De säger: ”Det här är värre än covid”, säger Sharon Heal till The Guardian.

Tyskland

Här är det en maxgräns på 19 grader på termostaten som gäller i offentliga byggnader när Tyskland ska vänja sig av vid sitt beroende av rysk gas, rapporterar Foreign Policy. I korridorer, foajéer och entréer ska elementen stängas av helt – och offentliganställda får finna sig i att tvätta händerna i kallvatten. Deutsches Historisches Museum och historiska monument som Brandenburger Tor i Berlin vilar sedan den 1 september i mörker nattetid, då man införde nya regler om att offentliga byggnader och monument bara får vara upplysta mellan klockan 16 och 22.

Branschorganisationen Museumsbund har sammanställt en lista med rekommendationer för energibesparingar för museer, som utöver annat inkluderar att sänka inomhustemperaturen till just 19 grader, att sänka temperaturen på toaletter och köksutrymmen till 15 grader, samt att se över hur föremål i samlingarna kan magasineras och visas upp mest energieffektivt.

Frankrike

Precis som tyskarna och danskarna har fransmännen anammat 19-gradersmålet vintertid – sommartid är det dock som lägst 26 grader som gäller för luftkonditioneringen, skriver Artnet.

Sedan en tid tillbaka släcks belysningen i Louvrens glaspyramid två timmar tidigare än vanligt: klockan 23 på kvällen i stället för 1 på natten, rapporterar The Art Newspaper. Detta på order av kulturminister Rima Abdul Malak, som samtidigt uppmanade andra kulturinstitutioner att följa Musée d’Orsays exempel: konstmuseet har minskat sin energikonsumtion med 15 procent, delvis genom att byta ut glödlampor mot LED.

Även fasadbelysningen på Eiffeltornet och på slottet i Versailles släcks tidigare än vanligt. Kulturministern medger att de här tilltagen främst är symboliska, men att de samtidigt är viktiga för att öka allmänhetens medvetenhet om energifrågan.

Sedan den 3 oktober har museer i Strasbourg i östra Frankrike tvingats kapa öppettiderna rejält, rapporterar Artnet. Åtta museer i kommunal regi har nu stängt två dagar per vecka – de dagar man har öppet stänger man en timme per dag, klockan 13 till 14. Stadens borgmästare uppger att man väljer att stänga ner delvis framför att höja inträdesavgifterna då man vill att museerna fortsatt ska vara tillgängliga för allmänheten.

Danmark

Här påverkas bland annat landets fem statliga museer av regeringens nya krav på att sänka inomhustemperaturen till 19 grader i offentliga byggnader i statens regi. Dessutom ska fasadbelysning som inte fyller någon praktisk funktion släckas ned, rapporterar The Local.

Belgien

I Bryssel blir det snäppet kallare inomhus än i grannländerna Tyskland och Frankrike i vinter. När inomhustemperaturen sjunkit under 18 grader tre dagar i rad får värmen vridas upp till max 18-strecket igen på museer i den belgiska huvudstaden, skriver The Bulletin. För teatrar ska temperaturen sänkas till max 16 grader efter stängning. Även i Bryssel kommer belysningen på vissa offentliga byggnader släckas ned, bland annat vid världsarvet Grand Place.

Spanien

Även i Spanien är det max 19 grader inomhus vintertid som gäller allt från kollektivtrafiken, butiker och kontorslokaler till teatrar och museer, enligt Euractiv. Sommartid, då det kan bli över 40 grader varmt i landet, är det som lägst tillåtet att sätta luftkonditioneringen på 27 grader.

Ungern

Här ska majoriteten av byggnaderna tillhörande det ungerska nationalmuseet stänga ner totalt mellan 1 november och 28 februari 2023 med anledning av energikrisen, enligt Daily News Hungary. Under tiden är planen att byggnaderna ska moderniseras, och de anställda ska jobba på distans. Museets huvudbyggnad i Budapest kommer dock fortsatt ta emot besökare under vintern, men med en inomhustemperatur på max 18 grader.

Läs också: Så ska Helsingborgs Museum klara energikrisen

Kategori

Ämnen


Karin Malmer

karin.malmer@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: