Museipanelen om klimatprotester, slopad fri entré och nya världsarv i Sverige
Museipanelen den 25 november består av:
- Anna Hadders, utställningsproducent på Regionmuseet Skåne. Efterlyser dina julminnen, som du kan skicka in här. Tipsar också om Regionmuseets insamling för Ukraina.
- Karl Arvidsson, museichef på Mölndals stadsmuseum. Tipsar om att Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg öppnar på nytt den 10 december efter att ha varit stängt i flera år för renovering.
- Kerstin Brunnberg, ordförande i Kulturhuset Stadsteatern. Vill tipsa om att festa loss på Nobelprismuseet och ta del av pristagarnas upptäckter och vad de betytt för mänskligheten.
Frågorna som tas upp i avsnittet:
- Bör svenska kulturarvsinstitutioner arbeta för att vi ska få fler svenska världsarv?
- Har fri entré-reformen bidragit till att nya besökare har hittat till museerna?
- Med anledning av Icoms uttalande efter den senaste tidens klimataktioner, borde museer ta en mer aktiv roll i diskussionerna kring klimatkrisen?
Övriga nyheter som nämns:
- Omvärld & insikts artikel om hur Leopold Museum i Wien sålde NFT:er, Hilma af Klints tempelmålningar såldes som NFT:er och det digitala konstverket FolkFigur som Statens konstråd ger bort som gratis NFT:er.
- Ulf Dernevik har utsetts till ny generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd, och lägger fram nya krav till kulturministern – bland annat på att varje region ska finansiera ett regionalt museum
- Nyligen upptäcktes att en målning av Piet Mondrian hängt upp och ned – i 75 år.
Museipanelen sänds live via Facebook och Youtube den sista fredagen i månaden klockan 9.00–9.30. Du kan också se alla avsnitt av Museipanelen i efterhand. Delta gärna i diskussionen på Facebook eller Youtube!
Samtalet leds av Lina Wennersten Bergner och Fredrik Emdén från Omvärld & insikt. Finns det något ämne du vill att vi ska ta upp i Museipanelen framöver? Skicka ett mejl till oss och berätta!