Somriga läs- och strömningstips till hängmattan
LISTA Sol och bad i all ära – semestern är även en utmärkt tid att äntligen sjunka ner i hängmattan med en god bok eller podd. Eller varför inte kolla på en spännande dokumentärserie? Här hittar du 17 tips på lyssning, läsning och strömning med kulturarvstema.
Poddar
Vem var Berit Wallenberg?
K-podd
En dag i början av 1980-talet får Riksantikvarieämbetets arkiv besök av en äldre kvinna bärande på tunga kassar och lådor. Hon vill donera tusentals bilder, manuskript och anteckningar för framtida forskning. Kvinnan heter Berit Wallenberg. Här berättar prästen och författaren Lars Djerf om hennes mycket spännande liv och värv.
Mysteriejakt i magasinen
Museernas hemligheter
En poddserie i fyra avsnitt om mystiska föremål på svenska museer. Hör om den heliga stenen på Ájtte, Abraham Lincolns stulna revolvrar på Livrustkammaren, den mystiska trollformeln på insidan av 1500-talsringen på Helsingborgs museer, och silverhjärtat som gäckat experterna på Göteborgs stadsmuseum.
Solbrända 80-talet får nytt liv på museum
Vetenskapsradion Forskarliv
1980-talet saknas i Stockholms stadsmuseums samlingar. För att ändra på det samlar museet nu in 80-talsminnen från stockholmare om solarier och annat som hörde decenniet till. Från stadsmuseet medverkar Bo Larsson, doktor i ekonomisk historia, och Minja Hjorth, antikvarie.
Nazismen på museet
P4 Story
Berättelsen om ”Medlöperi och motstånd”, utställningen på Norrköpings stadsmuseum som hotades och hatades – men också kärleksbombades och prisades.
Läsning
Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi
av Henrik Treimo red. m fl (2023)
Hur kan museer kombinera sin önskan om öppenhet och inkludering med sina kärnaktiviteter – förvaltning, forskning och förmedling? Den frågan har det norska projektet Tingens metod, som även testats av museer i Sverige, försökt besvara. Nu finns en ny antologi med exempel från flera norska och två svenska museer som utforskat metoden vidare. Läs mer om Tingens metod här – och missa inte den underhållande videon!
Att belägga museers värde
av Klas Grinell (2023)
För att övertyga fler att investera i museiverksamhet behöver vi kunna visa vilka värden museer har för samhället. Det går, konstaterar Klas Grinell i den här nysläppta rapporten. Grinell är docent i idéhistoria och utvecklingsledare på Göteborgs museer och konsthall, och har nyligen tillsammans med kollegor även släppt rapporten Att skapa digitala relationer genom det digitala museet.
The Value of Museums: Enhancing societal well-being
av John H. Falk (2021)
Gav ovan nämnda rapport mersmak? Då kan denna bok erbjuda fördjupning. I Grinells rapport hänvisas återkommande till museiforskaren John Falk och dennes forskning om hur museer skapar välbefinnande och därmed även värde i samhället.
Regn och runor
K-blogg
Magnus Källström är runolog, docent och forskare inom runforskningsområdet vid Riksantikvarieämbetet och hans blogginlägg är omåttligt populära bland läsarna. Missa inte detta inlägg om vad han ägnar sig åt sommaren 2023!
MER LÄSNING: Senaste bok- och artikeltipsen med museitema från Vitterhetsakademiens bibliotek
Strömning
Museet
SVT Play
En unik inblick bakom kulisserna hos Danmarks största konstmuseum, Statens Museum for kunst. Här avslöjas konstnärernas hjälplinjer med hjälp av mikroskop och blodfläckar kan hjälpa till att datera teckningar flera hundra år gamla. Dokumentärserie i fyra delar, från 2023.
Återlämna? Afrikas jakt på sina stulna mästerverk
SVT Play
En djupdykning i den komplexa frågan om att återlämna föremål till de länder där de en gång skapats.
Konsttjuvarna
TV4 Play
Dokumentärserie om de mest våghalsiga konstrånen i Europa. Ett av de tre avsnitten avhandlar den dramatiska kuppen mot Nationalmuseum i Stockholm 2000.
Axel von Fersen och Marie-Antoinette
SVT Play
Forskare blåser liv i Axel von Fersens och Marie-Antoinettes kärlekshistoria genom att för första gången lyckas tyda svenskens chiffrerade och överstrukna brev från den franska skandaldrottningen i den här delvis dramatiserade franska dokumentären.
Här är mitt museum
SVT Play
Gillar du det udda och lite knasiga? Då kanske den här finska programserien från 2017 kan vara något för dig. Möt passionerade samlare och besök udda museer skapade av privatpersoner – till exempel paret som öppnat ett museum tillägnat sina tiotusentals plastkassar. I skrivande stund finns endast två program tillgängliga men serien repriseras i augusti.
Små mer eller mindre kända museer
SVT Play
På liknande tema som ovan nämnda finska serie; en resa bland Sveriges små museer, såsom galgmuseet i Olofström och luffarmuseet i Hönsalotta. Programserie i sex delar från 2018.
Tusenårsresan
SVT Öppet Arkiv
Historien om Sverige för tusen år sedan berättad av Maja Hagerman. Dokumentärserie i tre delar.
Den keltiska gåtan
SVT Öppet Arkiv
Maja Hagerman snokar i källaren på Historiska museet och hittar fynd som ställer nya frågor om vilka kelterna egentligen var.
Sagan om Sverige
SVT Play
Serie i tre delar om Sveriges förhistoria. Från 1985.