Blå bokhylla med skinnband
Drottning Lovisas numismatiska bibliotek går att ta del av i specialläsesalen på Vitterhetsakademiens bibliotek på Storgatan 43 i Stockholm. Foto: (CC BY)

Vårens boktips från biblioteket

Artificiell intelligens, museer i en potentiell samhällskollaps och så två böcker som tar upp klimatkrisen. De publikationer som Vitterhetsakademiens bibliotek tipsar om den här gången berör de stora frågorna.

 

AI in Museums: Reflections, Perspectives and Applications
Av Johannes C. Bernhardt och Sonja Thiel, 2023. Boken finns fritt tillgänglig online.

Artificiell intelligens blir ett allt viktigare ämne inom kultursektorn. Medan museer länge har fokuserat på att bygga upp digitala objektdatabaser kan befintliga data nu bli ett användningsområde för till exempel maskininlärning och djupinlärning. Denna utveckling går hand i hand med nya konstnärliga metoder, kurateringsverktyg, besöksanalyser, chatbots, automatiska översättningar och skräddarsydd textgenerering. Med ett tvärvetenskapligt förhållningssätt samlar författarna kritiska reflektioner, praktiska perspektiv och konkreta tillämpningar av artificiell intelligens i museer, och ger en översikt över det aktuella läget i debatten.

 

Museums and societal collapse: the museum as lifeboat
Av Robert R. Janes och Ronald Wright, 2024

”Museums and Societal Collapse” utforskar konsekvenserna av en samhällskollaps ur ett tvärvetenskapligt perspektiv och undersöker museernas potential att bidra till att skapa en ny bild av och en övergång till ett nytt samhälle. Janes argumenterar för att även om kollapsen sker så är den inte oundviklig och menar att museer har goda förutsättningar att mildra och anpassa sig till de störningar som samhällskollapsen medför. Som offentliga institutioner är museerna både ansvariga och kapabla att bidra till hållbarhet och välbefinnande hos sina samhällen. Janes visar hur museer kan ompröva sin roll, sin organisation och sitt syfte för att bidra till samhällets välmåga. Boken uppmuntrar museer att vidta åtgärder och engagera sig i det bredare samtalet om kollaps och motståndskraft.

 

The origins of the exhibition space (1450-1750)
Av Pamela Bianchi, 2023

Innan det blev vanligt med särskilda utställningslokaler och konstutställningar visades konst främst upp i utrymmen som hade tagits i anspråk för politiska ceremonier, religiösa högtider och kommersiella syften. Palats, innergårdar, torg och skyltfönster fungerade som tillfälliga men prestigefyllda platser för att visa konst, vilket främjade social interaktion och utvecklingen av utställningsbegreppet. I dessa miljöer fördes en mängd estetiska, kulturella, sociala och politiska diskussioner som formade den tidiga uppfattningen om utställningsrum. Denna bok fördjupar sig i de historiska sammanhangen för dessa platser och händelser och undersöker de visuella och skriftliga representationer som bidrog till deras bildande.

 

Museums and the climate crisis
Av Nick Merriman, 2024

”Museums and the Climate Crisis” undersöker hur museer kan spela en avgörande roll för att ta itu med globala frågor som klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och föroreningar. Den lyfter fram museernas unika förmåga att arbeta långsiktigt och upprätthålla allmänhetens förtroende genom sin expertis och sitt oberoende. Boken bygger på insikter från museipersonal och experter och utforskar hur museer kan utnyttja sitt inflytande för att engagera allmänheten som aktiva deltagare i att ta itu med utmaningar som rör klimat, biologisk mångfald och föroreningar. Den ger praktiska exempel och strategier för hur museer kan föregå med gott exempel, från att minska utsläppen till att främja biologisk mångfald inom den egna verksamheten. Utöver klimatrelaterade frågor tar boken också upp ämnen som användning av förnybar energi, avfallshantering och minskning av föroreningar.

 

Practical approaches to collections care
Av Samantha Forsko, 2023

Boken Practical Approaches to Collections Care erbjuder en stegvis strategi för bevarande som omfattar en mängd olika program för vård av samlingar. Författaren som har en mångårig erfarenhet av att arbeta på bibliotek, museer, arkiv och andra historiska platser, och som särskilt bygger på sitt arbete som bevarandespecialist på Conservation Center for Art & Historic Artifacts, diskuterar realistiska, effektiva och hållbara metoder för samlingsförvaring, utrymmesplanering, miljöledning, fastighetsskötsel, nödberedskap och mycket mer.

 

The Handbook of Cultural Work
Redaktör Christos Carras,  2024. Boken finns fritt tillgänglig online.

Denna handbok utforskar kulturarbetets alltmer tvärvetenskapliga karaktär och undersöker hur det samverkar med andra områden såsom utbildning, forskning och hälsa. Den granskar också hur kulturarbetet relaterar till dagens mest angelägna frågor som klimatkrisen, hållbar utveckling, mångfald och inkludering. Varje avsnitt i boken presenterar insiktsfulla bidrag från forskare och praktiker över hela Europa, som grundar sig både på deras praktiska erfarenhet och en teoretisk analys av ämnena.

 

_____________________________

Vitterhetsakademiens bibliotek

Boktipsen har sammanställts av Vitterhetsakademiens bibliotek, som ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi, kulturmiljövård och numismatik.

Vill du veta mer om hur du blir låntagare och får tillgång till bibliotekets resurser? Se bibliotekets webbplats.

Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? Se bibliotekets digitala ämnesguider.

Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

­8

Kategori


Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: