Gestaltad livsmiljö
Regeringsuppdraget Gestaltad livsmiljö rör ny och befintlig bebyggelse, både byggnader och ytorna mellan dessa, i såväl stadsmiljö som glesbygd. Utformningen av våra livsmiljöer ska ske med hänsyn till historiska sammanhang och sociala värden, men utvecklas i takt med de behov som kännetecknar vår samtid.
Människan och människans behov ska vara utgångspunkten i utformningen, planeringen och förvaltningen av miljöerna. Hela processen påverkas: från översiktlig planering till genomförande och förvaltning. Propositionen trycker på att den gestaltade livsmiljön berör många politikområden och att samverkan och samarbete därför är centralt.
Helhetssyn för livsmiljön
Att gestalta en hållbar livsmiljö handlar om att organisera komplexa och ibland motstridiga intressen till en helhet. Det finns enligt regeringen fyra aktörer som är extra viktiga i arbetet att skapa en helhetssyn för gestaltad livsmiljö: Boverket, ArkDes, Statens konstråd och Riksantikvarieämbetet. Boverket är huvudansvarig myndighet för samordningen av de olika regeringsuppdragen medan ArkDes sedan tidigare har ansvaret att följa upp politikens genomslag.
Målen för Gestaltad livsmiljö kompletterar andra nationella och internationella mål som berör den gestaltade livsmiljön. I propositionen nämns särskilt Agenda 2030, FN:s New Urban Agenda och de för Sverige uppsatta målen för miljöpolitiken, kulturpolitiken, kulturmiljö-politiken, samhällsbyggandet, transportpolitiken, folkhälsopolitiken, funktionshinderpolitiken, det klimatpolitiska ramverket samt Rådet för hållbara städer.
Från politik till praktik – introduktionskurs till politikområdet gestaltad livsmiljö
Arbetar du med frågor som kopplar till samhällsplanering? Nu kan du lära dig mer om gestaltad livsmiljö. Kursen ger en introduktion till politikområdet och hur arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö kan bidra till hållbara livsmiljöer där människor trivs och mår bra.