Vy över Karlstad med en kyrka i mitten och vatten i förgrunden.
Karlstads stadskärna är riksintresse för kulturmiljövården. Foto: (CC BY)

Aktualitetsprövning av riksintressen

Alla riksintresseanspråk ska aktualitetsprövas åtminstone vart åttonde år. Bestämmelsen om det finns i hushållningsförordningen (1998:896), efter en ändring som gjordes 2023.

Riksintressemyndigheterna ska se till att bedömningen av vilka områden som är av riksintresse enligt 3 kap. miljöbalken är aktuell. Uppdaterade uppgifter ska lämnas till länsstyrelserna vid behov eller åtminstone vart åttonde år. Innan uppgifterna lämnas ska myndigheten ha gett länsstyrelser, Boverket och i vissa fall andra berörda myndigheter tillfälle att yttra sig.

Så går aktualitetsprövningen till

Riksantikvarieämbetet bedömer i sina aktualitetsprövningar om anspråken uppfyller de kriterier som finns för riksintressen för kulturmiljövården. Granskningen utgår från texten i riksintressebeskrivningarna för respektive anspråk. De riksintresseanspråk som bedöms vara aktuella skickas sedan på remiss till berörd länsstyrelse, för att en regional bedömning ska göras. Remisstiden är vanligen tre månader.

Länsstyrelsens svar lämnas i en svarsblankett med tre olika alternativ för hur man ser på Riksantikvarieämbetets bedömning – om man instämmer eller ej, eller inte vet. Svaren kan också kommenteras. Remiss skickas också till Boverket, för att ge tillfälle att yttra sig.

Beslut om en aktualitetsprövning skickas till länsstyrelsen, med kopia till den kommun där riksintresseanspråket ligger.

Riksintresseanspråk som inte uppfyller de obligatoriska kriterierna för riksintresseanspråk för kulturmiljövården tas vidare till en fullständig omprövning istället för enbart en mer begränsad aktualitetsprövning. Det innebär att anspråket kan ändras när det gäller innehåll, geografisk omfattning eller i vissa fall avstås.

När du vill veta mer

Läs mer i förordning (1998:896) om hushållning med mark- och vattenområden (riksdagen.se)